• Eigen Foto

Roze verhalen op Coming Out Day

HAARLEM Donderdag 11 oktober is het internationale Coming Out-dag. Coming Out is de uitdrukking die wordt gebruikt om het moment aan te duiden waarop homo- of biseksuele mannen en vrouwen, of transgenders, voor hun seksuele voorkeur uitkomen. De Coming Out-dag wordt sinds 1988 internationaal gevierd. Traditiegetrouw wordt deze dag in Haarlem om 7.45 uur gestart met een 'Roze Ontbijt' in het stadhuis. Speciale gast is Bekim, een LHBTI-activist uit Macedonië die vanaf eind september in Haarlem te gast is in het kader van het 'Shelter City' project. Aansluitend aan het ontbijt wordt de regenboogvlag gehesen.

Om 14.30 uur wordt in het Reinaldahuis de tentoonstelling 'Nooit meer in de kast – Levensverhalen van roze ouderen verbeeld' geopend door samensteller Hannah van Herk. De tentoonstelling is tot en met 31 oktober te zien in het Reinaldahuis, maar gedeeltelijk ook in Woonzorgcentra de Roos (opening 11 oktober om 10.30 uur) en het Polderhuis (opening 16 oktober om 13.45 uur ). De tentoonstelling is het vervolg op het levensverhalenproject van IHLIA LGBT Heritage (Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum/Archief Amsterdam), waarin vrijwilligers de levensverhalen van roze ouderen optekenden. Een aantal van deze verhalen – en de foto's die ze illustreren – vormt de basis voor deze expositie.

Homoseksualiteit is in grote delen van de Nederlandse samenleving geaccepteerd. Maar niet overal. Roze ouderen in zorgcentra bijvoorbeeld kunnen niet altijd zichzelf zijn en in openheid leven. Het komt regelmatig voor dat zij weer terug 'de kast in' gaan. De tentoonstelling Nooit meer in de kast – Levensverhalen van 'roze ouderen verbeeld' – geeft een inkijkje in de levens van een tiental oudere lesbische vrouwen en homoseksuele mannen. Levens waarin homoseksualiteit een belangrijke maar niet het enige aspect is.

De tentoonstelling wordt ondersteund door de regenboogpartners: Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, Gay Haarlem en het COC Kennemerland.