• Je hebt zo vijf vuilniszakken vol.

    Eigen Foto

Rotzooi maken is 'niet cool'

Kinderen leren om vervuiling tegen te gaan

HAARLEM Let's do it Kids is een groen gevuld educatieprogramma dat zich richt op het basisonderwijs. In een ochtend worden de kinderen van de onderbouw meegenomen naar een sprookjesbos waar zij gezamenlijk de vervuiling tegengaan en leren dat het niet cool is om afval op de grond te gooien. Minder zwerfafval is beter voor mens en dier. Daarom gingen leerlingen van meerdere basisscholen in Haarlem de afgelopen weken aan de slag met het opruimen van de schoolomgeving. Deze actie was onderdeel van de educatiedag over zwerfafval 'Let's Do It Kids', die op deze scholen plaatsvond.

PLASTIC SOEP Educatieprogramma Let's do it Kids is een educatieprogramma voor het basisonderwijs dat wordt verzorgd door een groep enthousiaste storytellers die bewustwording creëren over zwerfafval en recycling. Zo worden de kinderen in de onderbouw in een ochtend middels een theatervoorstelling bewust gemaakt van waarom een schone natuur belangrijk is. En doen midden- en onderbouw op diezelfde ochtend mee aan interactieve workshops over hoe zwerfafval op de stoep zomaar kan eindigen in de plastic soep, en leren zij tijdens de lessen 'Van Afval Naar Grondstof' over de negatieve effecten, maar ook over de rijkdom van afval, nadat het goed is gescheiden.

Naast theater en workshops vindt er ook een schoonmaakactie plaats waarbij alle leerlingen samen de buurt ingaan om zwerfafval te rapen. Hierdoor worden kinderen bewust gemaakt van hoe belangrijk het is om in hun eigen wijk zwerfafval te voorkomen. Op elke school waren zowel de kinderen als de aanwezige juffen, meesters en hulpouders verrast door de hoeveelheid afval dat is gevonden. Overal waar het Let's Do It Kids educatieprogramma plaatsvindt wordt het dan ook daadwerkelijk schoner, en zijn alle leerlingen met recht een superschoonmaakheld én onderdeel van de Let's Do It Kids Superschoonmaakhelden Tour.

TOUR Voor dit schoolseizoen heeft Let's Do It Kids hoge ambities: met tienduizend schoolkinderen heel Nederland schoonhouden. Daarom is er de Superschoonmaakhelden Tour.