• Eigen Foto
  • Eigen Foto

Reus van Haarlem terug naar Finland

HAARLEM De tweeënhalve meter lange Finse reus Daniël Cajanus (1704-1749), door Haarlemmers 'Kajaan' genoemd, gaat terug naar Finland. Woensdag 24 juli is de Finse première van het muziektheaterspektakel Cajanus, dat eerder in Haarlem werd opgevoerd.

Daniël Cajanus verdiende zijn brood door zichzelf tentoon te stellen. Via Polen, Duitsland, Engeland en Frankrijk reisde hij naar Nederland om uiteindelijk in een menagerie in Amsterdam tentoongesteld te worden. De laatste vier jaar van zijn leven bracht hij door in het Proveniershuis in Haarlem. Hij ligt begraven in de Oude Baaf. Het muziektheaterspektakel Cajanus werd in maart van 2017 gespeeld in diezelfde Oude Baaf; Cajanus liep over zijn eigen graf. Woensdag 24 juli beleeft de opera haar Finse première in Kajaani, de geboorteplaats van de reus. Het lichaam van Daniël Cajanus wordt symbolisch teruggebracht naar zijn geboortegrond, naar zijn ouders.

De Haarlemse première werd bijgewoond door een viertal Finse theatermakers, die lucht hadden gekregen van deze voorstelling. Zij sloegen de handen ineen met Zangstudio Haarlem om de opera in Kajaani te kunnen uitvoeren. Zangstudio Haarlem is naast Cajanus - een gigantische opera ook producent van Kenau de opera en van Rossini.nu. Twee jaar later reist de volledige Nederlandse cast en crew af naar het land van de duizend meren om de prachtige compositie van Egon Kracht ten gehore te brengen. Delen van Hetty Heytings libretto zijn naar het Fins vertaald. Het Projectkoor van Zangstudio Haarlem, bestaande uit zo'n veertig amateurzangers, wordt ter plekke aangevuld met 25 Finse zangers, dansers van Kajaani Dance en een speciaal samengesteld kinderkoor uit de omgeving.

Aan de oever van de Oulujärvi, op steenworp afstand van de geboorteplek van Cajanus, wordt een speciaal houten podium gebouwd voor deze openluchtvoorstelling. Het publiek kijkt uit over het meer. Alle zes de voorstellingen zijn reeds uitverkocht (1800 bezoekers).

Het Haarlemse publiek kan nog één keer afscheid nemen van Kajaan. Uitgevoerd worden delen uit deze spectaculaire opera, vrijdag 12 juli vanaf 20.00 uur in het Rosenstock-Huessy Huis (Hagestraat 10) en zaterdag 13 juli in Plaza Winkelcentrum (Rivieraplein 7) vanaf 15.00 uur. De entree is gratis.