• Ad Timmers
  • Ad Timmers
  • Ad Timmers

Café Raecks is verleden tijd

HAARLEM Vlak voor de feestdagen kwam café Raecks in het nieuws omdat burgemeester Wienen een sluiting van een week had opgelegd nadat minderjarigen alcohol hadden gekregen in het café. De sluiting van een week bleek de voorbode van een definitieve sluiting. Per 1 januari heeft café Raecks haar deuren gesloten. Eigenaar Elout Stevens heeft de horecazaak, inclusief het gelijknamige hotel, te koop gezet. Overigens blijft het hotel voorlopig nog wel gewoon geopend. 

Stevens nam de zaak op de hoek van Raaks en de Zijlvest begin 2017 over en probeerde met diverse (culturele) activiteiten om de zaak nieuw leven in te blazen. Jazzconcerten, exposities en stand-up comedy, het kwam allemaal aan bod bij café Raecks. Het publiek wist het café in eerste instantie goed te vinden, maar al snel gooide ge gemeente Haarlem volgens Stevens roet in het eten. Vanwege werkzaamheden liet de gemeente dagelijks honderden bussen via de normaal zo rustige Raaks rijden. Het zorgde voor trillingen, het nodige (fijn)stof en daardoor ook voor lege terrassen. 

Maar daar bleef het niet bij. Achter het bargedeelte van het café ligt een oude danszaal, die in de jaren '30 van de vorige eeuw al in gebruik was. Er werden heel wat mooie feesten gegeven in de loop der jaren, zonder dat er ooit klachten waren. Die kreeg Stevens echter wel. Nadat hij de zaal na een flinke opknapbeurt in 2018 weer open gooide, klaagden enkele buren gelijk bij het bureau handhaving over geluidsoverlast. Deze bepaalde dat de muziek naar een dusdanig niveau terug moest dat dansen volgens Stevens eigenlijk haast onmogelijk was. De ondernemer zette echter niet bij de pakken neer en besloot te investeren in maatregelen om het geluid te dempen. Er werd dik plexiglas voor de ramen gezet en een portaal rond de nooduitgang. De Omgevingsdienst IJmond constateerde echter nog altijd geluidsoverlast en oordeelde dat Stevens bij iedere nieuwe overtreding 2000 euro zou moeten betalen. 

Alsof dat nog niet genoeg tegenslag vormde, liet burgemeester Wienen het café vlak voor de feestdagen een week sluiten. Op een verjaardagsfeest dat in café Raecks werd gehouden, werd een 17-jarig meisje met een glas wijn in haar hand betrapt. Volgens Stevens is de wijn niet aan haar gegeven door het personeel, maar heeft zij het van een andere bezoeker gekregen. Nadat hij hiervoor een tijdelijke sluiting opgelegd kreeg, liet hij de zaak voor de rechter komen. Die oordeelde echter dat sluiting van een week gerechtvaardigd was.

Na deze nieuwe tegenslag, besloot Stevens eens goed na te denken over de toekomst van café Raecks. Zijn conclusie was al snel dat hij het café eigenlijk het best kon verkopen en liet daar geen gras over groeien. Het café sloot per 1 januari haar deuren en staat sindsdien te koop.