• Archief

Geldboete voor grensrechter die UNO-keeper mishandelde

HAARLEM (ANP) - De 34-jarige G.A. uit Haarlem is door de politierechter veroordeeld tot een geldboete van 500 euro wegens mishandeling. Als grensrechter van de Haarlemse voetbalclub Geel-Wit gaf A. op 30 maart van dit jaar in Hoofddorp tijdens een wedstrijd tegen voetbalclub UNO de keeper van die club een vuistslag tegen zijn hoofd.

De keeper raakte buiten bewustzijn en liep een hersenschudding op. Van het voorval zijn beelden gemaakt, die via de media werden verspreid en veel verontwaardiging opriepen.

SLAAGS Tijdens de wedstrijd raakten meerdere spelers slaags met elkaar. De grensrechter zei dat hij het veld op rende in een poging de vechtpartijen te sussen. Waarom hij de keeper sloeg, weet hij niet meer. "Dit ligt helemaal niet in mijn aard", aldus A. Hij vertelde gesprekken te voeren met een psycholoog om erachter te komen waarom hij zo boos is geworden.

De officier van justitie eiste 60 uur taakstraf. Met deze eis wilde de officier aan de samenleving duidelijk maken dat dit gedrag volstrekt onaanvaardbaar is.

SPIJT Hoewel de Haarlemse politierechter het met de aanklager eens was dat het gedrag van de grensrechter "geen pas" had, achtte zij een boete meer op zijn plaats. Hierbij hield zij rekening met het feit dat A. meteen spijt heeft betuigd en een mediation-traject met het slachtoffer heeft doorlopen, waarbij alle schade is vergoed. Daarnaast is A. geroyeerd door zijn club, waar hij al 30 jaar speelde, en heeft de KNVB hem voor 3 jaar geschorst. 

Ook heeft A. via social media (doods)bedreigingen ontvangen, waardoor hij zich genoodzaakt zag met zijn gezin onder te duiken. Het slachtoffer had aangegeven te vinden dat A. door dit alles al genoeg is gestraft.