• Henk van Ommeren

Raadsleden komen op school

BLOEMENDAAL In de maand november had een aantal raadsleden van de gemeente Bloemendaal het extra druk. Zij hielden zich bezig met de presentatie en verkiezingen van leerlingenraden in de gemeente. Burgemeester Elbert Roest installeerde de nieuwe leden van deze raden.

Henk van Ommeren

Sinds 2005 werken de raadsleden van de gemeente Bloemendaal mee aan de verkiezingen van leerlingenraden in twaalf van de zestien basisscholen in Bloemendaal. Dit onder moto 'Raadslid in de klas'. Het initiatief kwam van het raadslid André Burger van het CDA. De bedoeling is om via dit project informatie over democratie te geven aan de leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van de basisscholen. Dit als voorbereidende stap naar de verkiezingen van de leerlingenraden. Burger: ,,Op dit moment zijn er nog drie scholen die aangegeven hebben volgend jaar deel te willen nemen aan het project. Ieder school krijgt dan twee raadsleden toegewezen als begeleider. Zij houden zich bezig met de voorbereiding en de uiteindelijke verkiezingen. Het project loopt ieder jaar in de maanden oktober en november".

Vrijdag 17 november waren de verkiezingen in de Josephschool in Bloemendaal. Begeleidende raadsleden waren Rolf Harder (VVD) en André Burger. De eerste bijeenkomsten op deze school waren op 3 november. Groep 6 kreeg een rondleiding op gemeentehuis. Dat werd meteen een bijzondere bijeenkomst, want de juf van deze klas ging proeftrouwen. Het echte trouwfeest kunnen de leerlingen niet bijwonen want dat vindt in Zuid-Afrika plaats. Bij de verkiezingen worden er uit iedere groep één jongen en één meisje als vertegenwoordiger in de leerlingenraad gekozen.

In ieder groep hadden meerdere leerlingen zich kandidaat gesteld. Er wordt gewerkt met echte stempassen en stembiljetten. Zieke kinderen kunnen iemand anders voor hun laten stemmen. Bij deze verkiezing ontstond volgens Harder een unieke situatie. ,,In groep acht hebben twee jongens precies evenveel stemmen. Een tweede stemronde bracht ook geen verschil. Volgens de regels moeten wij nu gaan loten. Iets wat nog niet eerder is gebeurd". Met een muntstuk van de verslaggever, die tevens als getuige optrad, werd de verkiezing door het lot beslist.

Nadat de uitslag bekend was, moest burgemeester Elbert Roest de leerlingen de belofte af nemen. Omdat een van de gekozen leerlingen ziek was, trad de juf van groep acht op als vervanger. Ook voor de nog nieuwe burgemeester Roest waren deze verkiezingen een bijzondere ervaring. ,,Volgens mij is de manier van de organisatie van deze verkiezingen uniek in Nederland. Wat wij als gemeente hiermee willen bereiken is dat de leerlingen al op jonge leeftijd weten hoe democratie en verkiezingen werken. Ik denk dat het ook een positieve invloed zal hebben op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Wel is het een forse inspanning voor onze gemeenteraadsleden die dit als vrijwilliger doen".