• De Aalsmeerderbrug is een van de door de provincie Noord-Holland bediende bruggen.

    Provincie Noord-Holland

Provincie waarschuwt voor aangepaste bediening bruggen

HAARLEM De scheepvaart in Noord-Holland moet komende zomer rekening houden met aangepaste bedieningstijden en eventuele extra wachttijden bij de door de provincie beheerde bruggen en sluizen. Door een gebrek aan personeel kan de provincie niet garanderen dat alle bruggen en sluizen volgens afspraak worden bediend. 

"We doen ons stinkende best maar we kunnen niet garanderen dat alles volgens de gemaakte afspraken loopt", meldt woordvoerder Harriet Wijker van de provincie Noord-Holland op vragen wat er precies aan de hand is. De provincie kan door een gebrek aan mankracht naar alle waarschijnlijkheid niet alle bruggen en sluizen die het beheert, bedienen. Het tekort van zo'n vijf tot tien mensen is inmiddels door werving al wel flink aangevuld, maar nog niet al deze nieuwe mensen kunnen ook meteen aan de slag als brug- of sluiswachter. "Er is bijvoorbeeld nog wat extra opleiding nodig, en niet iedereen kon meteen beginnen."

AANGEPAST En dus moet de scheepvaart er voorzichtig rekening mee houden dat op sommige plaatsen het bedieningsschema wordt aangepast. Denk bijvoorbeeld aan een brug die niet vanaf 6.00 uur maar pas vanaf 9.00 uur wordt bediend. Daarnaast kan er eventueel extra wachttijd ontstaan, als een brugwachter meerdere bruggen achter elkaar moet bedienen.

Om al te grote problemen voor te zijn, is er voor gekozen de drukke vaarroutes wel gewoon volop te bemannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de drukbevaren zogenaamde 'staande mast-route', die door Haarlem en over de westkant van de Ringvaart van Haarlemmermeer loopt.

BEHEER De provincie Noord-Holland heeft in deze regio meerdere bruggen en sluizen in beheer, zoals de Aalsmeerderbrug en de Bosrandbrug bij Aalsmeer, de Benninghbrug en de Kerkbrug in Ouderkerk aan de Amstel, de Irenebrug en de busbrug in Uithoorn, de Cruquiusbrug in Heemstede, de Schipholdraaibrug in Amstelveen en de Tolhuissluis en de brug bij Vrouwenakker in De Kwakel.

Wie op de hoogte wil blijven van de actuele situatie kan hier terecht, een overzicht van alle provinciale bruggen en sluizen staat hier.