• Eigen Foto

Projectontwikkelaar kan verder met 'New Harlem'

HAARLEM De Haarlemse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag met een nipte meerderheid besloten dat projectontwikkelaar Hoorne verder kan gaan met de plannen voor New Harlem, een bouwproject waarmee zestig middeldure huurappartementen moeten worden gerealiseerd. De plannen voor New Harlem zijn omstreden omdat Hoorne toekomstige huurders contractueel wil verbieden om een eigen auto aan te schaffen. In plaats daarvan zouden er vier deelauto's ter beschikking worden gesteld aan de huurders.

De raad was zeer verdeeld over deze plannen omdat er in de buurt van New Harlem een vergunningsvrij gebied is. Het zou daar dus voor veel extra parkeerdruk kunnen zorgen. ,,New Harlem wordt straks New Troje", voorspelde Moussa Aynan van Jouw Haarlem. Ook volgens de VVD zouden vier deelauto's voor zestig appartementen veel te weinig zijn. Joris Blokpoel noemde de voorstanders van het plan 'parkeerontkenners'.

Maar ook de voorstanders waren niet volledig kritiekloos over de plannen. Zo zei de Christenunie ervan te balen dat het instemmen met deze plannen vooral veel profijt voor de projectontwikkelaar oplevert. Louise van Zetten (HvH) beschuldigde Hoorne van volksverlakkerij omdat een vertegenwoordiger van het bedrijf eerder stelde dat er een conciërge zou worden aangesteld om te controleren dat bewoners niet in de buurt gaan parkeren. Groenlinks zei juist blij te zijn dat er tijdens een bouwproject een keer niet zo veel aandacht wordt gegeven aan de auto.

Voor coalitiepartners D66 en CDA waren de vragen rondom de parkeersituatie zo groot dat ze tegen de plannen stemden. Maar doordat Groenlinks, SP, Christenunie, Liberaal Haarlem, Hart voor Haarlem, PvdA en Actiepartij voor de plannen stemden was er toch een nipte meerderheid van 20 tegen 18 zetels voor de bouwplannen. De Actiepartij toonde zich tijdens eerdere vergaderingen zeer kritisch over de plannen, maar besloot op het laatste moment toch in te stemmen. Gertjan Hulster zei dat wethouder Floor Roduner hem tijdens de vergadering heeft weten gerust te stellen.