• Senioren gaan met camera en microfoon op onderzoek uit naar activiteiten voor leeftijdsgenoten.

    Eigen Foto

Première van project Buurtblik in bibliotheek

HAARLEM Wethouder Meijs sluit vrijdag 1 februari van 15.30 tot 17.30 in de bibliotheek in het centrum met alle betrokkenen (en overige geïnteresseerden) het filmproject Buurtblik af. Een selectie van films die de afgelopen tijd gemaakt zijn, wordt tijdens de afsluiting vertoond. Tegelijkertijd wordt het startsein gegeven voor een spin-off van dit project, dat wordt ingebed bij de organisaties Haarlem Effect en Haerlems Bodem.

Buurtblik is een filmproject voor en door 65-plussers. De senioren gaan met camera en microfoon op onderzoek uit naar activiteiten voor leeftijdsgenoten in Haarlem. Zo maken ze een 'uitagenda' in beeld om ouderen in Haarlem een wegwijzer te bieden naar activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen. Na het grote succes van Buurtblik in Haarlem-Noord in 2017 heeft afgelopen jaar een grotere versie van het project plaats gevonden door heel Haarlem. Met veertig deelnemers (ambassadeurs genoemd) zijn er twintig nieuwe films gemaakt. Zij hebben met veel plezier filmreportages gemaakt bij wijk- en ontmoetingscentra de Wereld, het Odensehuis, de Roze salon en Tuindershart. En bij diverse activiteiten bij onder andere Gezond Natuur Wandelen, Lawn Bowls, theatergroep Vonk, sportcentrum de Hagedis en Koffieleut Haarlem Noord

Het bijzondere aan Buurtblik is dat de filmmakers zelf tot de doelgroep behoren, voor wie de activiteiten die gefilmd worden bedoeld zijn. Zij weten als geen ander wat je als oudere wilt weten of welke drempel je over moet, voordat je iets nieuws gaat ondernemen. Ook voor de reporters was het meestal voor het eerst dat zij een filmreportage maakten. De deelnemers zijn in korte tijd getraind tot cameraman/vrouw en interviewer en toen op pad gegaan om filmreportages te maken over ontmoetingsplekken voor ouderen in Haarlem om daarmee andere ouderen die mogelijk behoefte hebben aan meer verbinding op weg te helpen. De filmmakers geven, naast het enorme plezier dat ze hadden, allen aan dat het van groot belang voor hen was om op deze manier weer 'van waarde' te zijn en een bijdrage te leveren aan het gevoel van verbondenheid onder hun leeftijdsgenoten.

Alle films staan na afloop van de première op de website www.buurtblikhaarlem.nl. Aanmelden voor de filmpremière kan via info@buurtblikhaarlem.nl.