• Eigen Foto

Raadslid noodgedwongen vertrokken bij Groenlinks

Joost Verhagen

HAARLEM Het Groenlinks raadslid Peter van der Mark is door zijn gezondheid gedwongen om per direct zijn raadlidmaatschap neer te leggen. Hij hoorde kort nadat hij in februari van dit jaar werd aangesteld dat hij serieus ziek is. Dat heeft hij donderdag in een brief aan de burgemeester laten weten. Van der Mark wilde oorspronkelijk nog aanwezig zijn bij de behandeling van de begroting maar was verhinderd door een longontsteking. Dat maakte het hem ook onmogelijk om officieel afscheid te nemen van zijn collega's. Groenlinks had door het uitvallen van Van der Mark maar 8 zetels tijdens het stemmen over de programmabegroting van de komende vier jaar.

Het nieuws over het vertrek van Van der Mark werd door de raad met veel verbazing ontvangen. Veel van hen waren nog niet over het vertrek op de hoogte voor de aanvang van de vergadering. Groenlinks fractievoorzitter Jasper Drost zei verdrietig te zijn over het afscheid van Van der Mark; ,,Hij was heel actief op deze afdeling en is jarenlang voor Groenlinks bij wijkraden langs gegaan.'' prees hij het vertrekkend raadslid. Het is nog niet duidelijk wie Van der Mark moet gaan opvolgen.

Ook Anne Sterenberg, fractievoorzitter van de VVD, nam donderdagavond afscheid van de raad en trakteerde de aanwezigen op soesjes. Sterenberg heeft al eerder aangegeven te vertrekken omdat haar werk teveel tijd van haar vergt en ze heeft besloten om in een andere stad te gaan wonen. Sterenberg wordt vervangen door Wouter Rutten. Hij was al eerder raadslid van de Haarlemse VVD.