• Archief

Provinciehuis kleurt oranje voor

HAARLEM Ook de provincie Noord-Holland gaat eind november aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes door mee te doen aan "Orange the World". Dit is een wereldwijde actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties.

Het was voor het nieuwe D66-Statenlid Emre Kanik de eerste keer dat hij het woord voerde in de provinciale commissievergadering deze week. Hij kaartte het onderwerp aan en kreeg meteen de volle medewerking van de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.

"Zolang 1 op de 3 vrouwen wereldwijd slachtoffer is van lichamelijk of geestelijk geweld, moeten we daar actie tegen blijven voeren," stelt Emre Kanik, "ook in Nederland. Veel mensen in Nederland hebben geen idee dat 45% van de vrouwen en meisjes hier met geweld te maken krijgt, of dat er dagelijks 5 meldingen zijn van verkrachting bij de politie. En dan doen veel vrouwen niet eens aangifte."

In 2018 deden al drie provincies (ZH, ZL en OV) en 25 gemeenten mee. Dit jaar dus ook Noord-Holland. Het provinciehuis in Haarlem wordt van 23 november tot 10 december oranje uitgelicht. Hiermee wordt er de aandacht op gevestigd, dat geweld tegen vrouwen en meisjes in alle gevallen onacceptabel is.