• Archief

Politiek neemt maatregelen om toename aantal toeristen te voorkomen

HAARLEM De gemeente wil geen Amsterdamse toestanden met betrekking tot hotels en toerisme in de stad. Dat bleek de strekking van het debat over de hotelnota in de Commissie Ontwikkeling donderdagavond. Om dit te voorkomen, moeten er de komende tijd geen vergunningen meer worden verleend aan hotels, gaat de toeristenbelasting omhoog en de hotels die erbij komen, moeten vooral dure kwaliteitshotels gaan worden. Verder moet ook de particuliere verhuur, bijvoorbeeld via airbnb, aan banden worden gelegd. De commissieleden toonden zich over het algemeen positief over de hotelnota.

De VVD, Liberaal Haarlem en Christenunie zijn erop tegen een algehele stop op nieuwe aanvragen voor hotels af te kondigen. Volgens hen heeft de gemeente op dit moment al genoeg grip op de komst van mogelijke nieuwe hotels en moet de markt zijn werk kunnen blijven doen. Volgens wethouder Berkhout gaat Haarlem met de hotelnota een wezenlijk nieuwe richting in voor de komende twee jaar. Dat betekent dus onder andere dat de stad tot januari 2022 niet mee zal werken aan nieuwe initiatieven voor hotels. Daarnaast wil de gemeente gaan onderzoeken of er locaties in het centrum kunnen worden geschrapt. Berkhout zei blij te zijn met de steun voor het plan van het college. Wel verwacht hij dat het aantal kamers voor overnachtingen de komende jaren alsnog flink zal blijven toenemen. De hotelnota zou geen invloed moeten hebben op de plannen voor de Egelantier en het terrein rondom de voormalige koepelgevangenis, vooral omdat wethouder Berkhout niet verwacht dat deze hotels er binnen de komende twee jaar al gaan komen.

Daarnaast moet er als het aan het college ligt een register komen van alle plekken waar een bezoeker van de stad kan overnachten. Het lijkt echter wel vrij lastig om daar ook locaties die via airbnb worden verhuurd in op te nemen. Tijdens de eerstvolgende vergadering zal de gemeenteraad de hotelnota hoogstwaarschijnlijk aan gaan nemen. Later dit jaar zal de raad verder vergaderen over hoe er met het toenemende toerisme in de stad moet worden omgegaan.

Joost Verhagen