• Archief

Panopticon heeft financiering Koepel rond

HAARLEM De stichting Panopticon heeft voldoende investeerders gevonden om een University College in de voormalige Koepelgevangenis te realiseren. Dat heeft de stichting donderdag naar buiten gebracht. Voorzitter van de stichting Adriaan Helmig heeft vrijdag de begroting aan de wethouder overhandigd, zodat de gemeente er haar goedkeuring aan kan geven. De stichting had tot vandaag de tijd om de begroting rond te krijgen. 

INZAGE Het nieuws vanuit Panopticon kwam op de dag dat de commissie ontwikkeling de plannen voor de koepel besprak. Die zullen namelijk op korte termijn ter inzage worden gelegd. Een inspreker vanuit de buurt liet weten dat de meningen over de plannen in de buurt zeer verdeeld zijn. Directe omwonenden zeggen boos te zijn dat hun zicht op de koepel verdwijnt en anderen zijn ontevreden over bijvoorbeeld het gebrek aan parkeergelegenheid.

Het is niet wat we drie jaar geleden voor ogen hadden, maar het voegt wel kwaliteit toe in de buurt.

PLANNEN Jurrit Visser (CDA) zegt wat minder positief te zijn dan zijn coalitiepartners. Hij refereerde aan de ambities en eisen die 3 jaar geleden zijn opgesteld voor de koepel en vindt dat daar niet aan is voldaan. "De stad heeft geen baat bij een dure privé HBO opleiding.'' Visser zegt tegen de plannen te willen gaan stemmen. Hij kreeg steun vanuit Joris Blokpoel (VVD). "Is dit wat we drie jaar geleden voor ons zagen? Nee dat is het niet. Maar voegt het kwaliteit toe in de buurt? Dat doet het wel'', zei Blokpoel voorzichtig. Danny van Leeuwen (Actiepartij) vindt dat de procedure wat vreemd is verlopen. Hij had de plannen liever willen bespreken nadat de deadline voor de begroting van Panopticon op 1 december zou zijn besproken. Ook stipte hij aan dat er op een aantal plekken wellicht de geluidsnorm gaat worden overschreden. De PvdA, Groenlinks en D66 waren positiever. "Ja, dit plan kan de inspraak in'', zei Joris Krouwels (D66) stellig. Dat vond ook Ienke Verhoeff (PvdA), die de plannen 'gedegen' noemde.

Wethouder Floor Roduner constateert dat er zo goed als volledig aan de nota van ambities en eisen is voldaan en noemde het een goed plan, waar hij als wethouder blij mee is. Ook denkt hij dat er genoeg gehoor is gegeven aan de zorgen uit de buurt. ''We wachten met spanning op de reacties uit de buurt'', zei hij.
 

Joost Verhagen