• Archief

Panopticon: 'geen liefdewerk oud papier'

HAARLEM Tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling van de Haarlemse gemeenteraad afgelopen woensdagavond is er wederom flinke kritiek geuit op de stichting Panopticon. Panopticon wil een University College realiseren in de voormalige koepelgevangenis. Diverse oppositiepartijen verweten het bestuur dat ze zichzelf verrijkt hebben met geld van de stichting.

Joost Verhagen

In augustus liet voormalig bestuurslid en architect Thijs Asselbergs beslag leggen op de koepelgevangenis omdat stichting Panopticon hem nog een fors bedrag schuldig was voor zijn werk. Maar volgens Frits Garretsen (SP) mag er helemaal geen geld vanuit de stichting Panopticon worden uitgekeerd aan oprichters of bestuursleden, alleen als onkostenvergoeding. Hij vindt dan ook dat Asselbergs als voormalig bestuurslid niet ook als architect voor de stichting had mogen werken. Ook de overige bestuursleden hebben volgens Garretsen facturen bij Panopticon ingediend terwijl dat niet mag. "De bestuursleden hebben in strijd met de eigen statuten en het burgerlijk wetboek gehandeld. De bestuursleden hebben dus niet integer gehandeld en daarom zou de gemeente geen zaken meer met de stichting moeten doen'', stelde hij.

Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) vraagt zich af of de gemeente Panopticon nog wel kan vertrouwen. "Het blijkt nu dat het helemaal geen burgerinitiatief was. Die mensen hebben dus als vrijwilliger in de stichting gezeten en lieten zich via hun BV. tonnen betalen'', stelde zij. Danny van Leeuwen (Actiepartij) vroeg zich daarnaast af of het wel is toegestaan om een hotel te realiseren in de directeurswoningen. Met dat plan wil Panopticon de panden aan HBB verkopen. Maar volgens Jurrit Visser (CDA) biedt het stedebouwkundig programma van eisen die ruimte wel.

Wethouder Roduner zegt dat hij blij is dat er inmiddels een nieuw bestuur zit bij Panopticon, maar wilde geen uitspraak doen over het handelen van de stichting. "Ik ben geen rechter dus ik kan daar geen uitspraak over doen''. Hij herhaalde dat Panopticon tot 1 december de tijd heeft om de financiering rond te krijgen, anders wordt de oude verkoopovereenkomst ontbonden.