• Archief

Haarlemse gemeenteraad wil minder vuurwerk

HAARLEM De Haarlemse gemeenteraad heeft vanavond een stap genomen om de hoeveelheid vuurwerk in de stad langzaam terug te dringen.

VERBIEDEN Groenlinks diende samen met PvdA, Christenunie en Actiepartij een motie in om komende jaarwisseling al de vuurwerkvrije zones drastisch te vergroten. Ook riepen ze in de motie op om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om in de jaarwisseling van 2020 op 2021 vuurwerk geheel te verbieden in de stad. Ten slotte vroegen de indieners aan Haarlemmers om dit jaar geen knalvuurwerk meer te gebruiken. De motie volgt op een recent debat in de Tweede Kamer waar werd besloten om de regelgeving omtrent vuurwerk bij gemeenten neer te leggen. Dat betekent dat de regels over vuurwerk uiteindelijk in de plaatselijke verordening kunnen worden opgenomen.

Veel mensen vinden vuurwerk gewoon leuk.HANDHAVING Christenunie had maandagavond nog een aantal twijfels bij de motie. Volgens fractievoorzitter Frank Visser is er namelijk nu al te weinig handhaving om goed tegen overlast door vuurwerkgebruik op te treden. Ook burgemeester Jos Wienen had wat vraagtekens bij de motie. "Ik vind het niet per se een goed idee om als gemeente zelf vuurwerkshows te gaan organiseren. Dat is heel belastend voor het milieu en ik weet niet of dat nu veel effect gaat hebben op particulier gebruik van vuurwerk. De meeste mensen die ik ken die vuurwerk kopen vinden dat namelijk gewoon leuk. Ik zie wel dat de publieke opinie draait en steeds meer mensen minder, of misschien zelfs geen vuurwerk meer willen tijdens de jaarwisseling'', reageerde hij voorzichtig.

VUURWERKSHOWS Maar Groenlinks stelde niet per se gemeentelijke vuurwerkshows te willen en riep het college in plaats daarvan op om te gaan praten met het bedrijfsleven, handhaving en politie over mogelijke oplossingen. De motie kreeg uiteindelijk steun van de SP, twee raadsleden van D66 en haalde daarmee een meerderheid.

Joost Verhagen