• Archief

Gemeente moet Frans Halsmuseum redden

HAARLEM De gemeente wil het Frans Halsmuseum eenmalig 350.000 euro extra overmaken om een financieel tekort te dichten. Dat was donderdagavond onderwerp van discussie in de Commissie Ontwikkeling. Het museum verkeert in zwaar weer. Daardoor liggen er containers vol kunst opgeslagen die niet kunnen worden getoond, heeft het depot geen klimaatbeheersing wat gevaar voor kwetsbare werken oplevert en kunnen er maar kleine groepjes bezoekers de zolder van de Verweijhal betreden omdat de vloer te krakkemikkig is. Daarnaast bleek na een onderzoek dat het Frans Halsmuseum klimatologisch eigenlijk niet geschikt is voor een museum. De gemeente wil op korte termijn een plan gaan uitvoeren om deze problemen op te lossen.

Jan Klaver (CDA) heeft het gevoel dat hij een beetje met de rug tegen de muur staat. Hij wilde weten waarom de 350.000 euro die nodig is uit de algemene middelen moet komen in plaats van uit het cultuurbudget. Verder vraagt hij zich af of het museum niet teveel is verzelfstandigd en of het niet goed zou zijn als de gemeente meer inspraak in het beleid krijgt. Volgens Danny van Leeuwen (Actiepartij) heeft het Frans Halsmuseum erg veel potentie die nu nog niet kan worden waargemaakt. Het museum is namelijk onder andere de dupe van een langslepend juridisch conflict met de onderbuurman van de Hallen op de Grote Markt, subsidies die niet meestijgen met de inflatie en matig onderhouden panden. Ook de SP vindt dat de noodhulp voor het museum er absoluut moet komen. Joris Blokpoel (VVD) wil ook dat het geld voor het museum wordt vrijgemaakt en vindt dat het college zelf het tekort bij het museum heeft veroorzaakt. Ook Peter van den Doel (Groenlinks) vindt dat de gemeente veel te vaak 'nee' heeft gezegd toen het Frans Halsmuseum om hulp vroeg en heeft het eigenlijk al betrekkelijk zelf de broek op moeten houden.

Verantwoordelijk wethouder Meijs was niet aanwezig wegens ziekte en werd waargenomen door Jur Botter. Botter stelde dat het gemeentebestuur inderdaad tekort is geschoten toen het museum in 2009 zelfstandiger moest worden. Toen heeft het Frans Halsmuseum eigenlijk onvoldoende steun van het gemeentebestuur gehad. De gemeenteraad bespreekt binnenkort hoe het nu structureel verder moet met het museum.

Joost Verhagen