• Archief

Definitief geen kap bij Dreefzicht

HAARLEM Er zullen definitief geen monumentale bomen worden gekapt bij Dreefzicht. Dat bleek tijdens een vergadering van de commissie beheer van de Haarlemse gemeenteraad donderdagavond. Eerder werd een ontwerp waarin een fors aantal monumentale bomen moest worden gekapt terug naar de tekentafel gestuurd. Behoorlijk wat Haarlemmers waren toen boos over de voorgenomen kap, die te maken had met een grondruil met Dreefzicht en startten een petitie. Deze werd toen ruim 20.000 keer getekend. In de nasleep van de ophef, boog de commissie zich over de vraag wat er nu met de entree van de Haarlemmerhout moet gebeuren.

Joost Verhagen

Het college presenteerde drie mogelijkheden om verder te gaan met de entree van de Haarlemmerhout; het eerder gepresenteerde plan fors verbeteren en vergroenen, de situatie zoals hij nu is onderhouden of het bos houden zoals het is. In twee van deze drie scenario's hoeven geen bomen te worden gekapt. Volgens Matin Abbasi (PvdA) is er in de mogelijkheden te zien dat de wethouder zich de ophef heeft aangetrokken en het commissielid deelde daar complimenten voor uit.

Het grootste deel van de raad is nu voor de variant waarin er geen grond wordt geruild met de uitbater van Dreefzicht. Wethouder Snoek kreeg van diverse commissieleden complimenten voor de nieuwe mogelijkheden, waaronder Trots Haarlem. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) zei eigenlijk liever een pas op de plaats te willen doen vanwege de zware financiële opgave waar de gemeente mee zit. Groenlinks kon zich daar ook wel in vinden en vroeg de wethouder om die plannen binnen het budget voor regulier beheer te houden. Dit leidde tot kritiek van Eloy Aerssens (VVD). Volgens hem is niets doen bij de entree geen optie.

Wethouder Snoek heeft toegezegd met een scenario aan de slag te gaan waarin geen bomen zullen worden gekapt of grond worden geruild met de uitbater van Dreefzicht.