• Archief
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen

Deadline koepeluniversiteit nadert

HAARLEM Het is erop of eronder voor de stichting Panopticon. Op 1 december moet de stichting de financiering voor het realiseren van een universiteit in de voormalige koepelgevangenis rond hebben. Maar wat als het niet lukt? Op deze vraag werd woensdag in debat,- en cultuurpodium De Pletterij een oplossing gezocht. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Ook in Breda en Arnhem staan erg vergelijkbare gebouwen waar met de invulling wordt geworsteld.

Joost Verhagen

Wat de invulling van een koepel zo lastig maakt, is omdat dergelijke gebouwen erg duur zijn. Dat zit hem vooral in het verwarmen van zo'n koepel. ''Je bent eigenlijk continu buitenlucht aan het opwarmen'', zo legt spreker Henk Sloos het aanwezige publiek uit. Dat is destijds ook de reden geweest dat Fred Teeven besloot om de gebouwen niet meer als gevangenis te gebruiken Volgens Sloos is een hotel eigenlijk de meest voor de hand liggende oplossing. Debbie Baas heeft wel ervaring met een alternatieve invulling voor een dergelijk gebouw vinden. Ze vertelt hoe het bedrijf VPS in Breda al een tijd lang een creatieve, tijdelijke invulling voor hun voormalige gevangenis heeft gerealiseerd. Dat zou de aanwezige journaliste Nadieh Bindels eigenlijk ook het liefst in Haarlem zien. Ze wees Helmig erop dat er in Haarlem talloze kunstenaars, ondernemers en muzikanten zijn die nog altijd wanhopig zoeken naar een werkplek. Maar Helmig ziet hier niks in, omdat er volgens hem op vrij korte termijn al zou moeten worden gebouwd.

Adriaan Helmig was van tevoren niet als spreker aangekondigd, maar hij vertelde desondanks uitgebreid over de plannen voor een universiteit. "Ik ben er vrijwel zeker van dat we de deadline gaan halen, ik heb nog maar een paar handtekeningen nodig'', vertelt hij in reactie op een vraag uit het publiek. Raadslid Eva de Raadt (CDA) heeft zo haar twijfels, en volgens haar is de invulling van de koepel niet meer zoals de raad dat oorspronkelijk wilde. Maar haar coalitiepartners hebben het initiatief wel steeds gesteund, waardoor er toch steeds een meerderheid in de raad was voor het doorzetten van de plannen, al was dat kritisch. Frans Smit (OPH) begrijpt de positie van het CDA wel, maar hij vindt het desondanks goed dat Haarlem het probeert. Dat vindt ook Dilia Leitner, die het woord voerde namens D66. Deze partij diende bij de kadernotabehandeling van 2015 al een motie in om de mogelijkheid van een universiteit in Haarlem te onderzoeken. Alle sprekers zijn het er wel over eens dat het verschrikkelijk zou zijn als Panopticon de deadline onverhoopt niet zou halen. "Het is absoluut geen droomscenario als de gemeente het hele zaakje straks terug krijgt'', stelt Leitner. De komst van een universiteit naar de voormalige koepelgevangenis is altijd een polariserend thema geweest.