• Archief

De Egelantier in de verkoop

HAARLEM De Egelantier gaat definitief in de verkoop en moet op zijn minst 4,2 miljoen op gaan brengen. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling van de Haarlemse gemeenteraad.

Joost Verhagen

Volgens wethouder Jur Botter zijn er zelfs al een aantal partijen geïnteresseerd in het pand. In de Egelantier moeten een hotel, tien koopwoningen en ruimte voor cultuur gaan komen.

De verkoop van de Egelantier is niet onomstreden. Voor de zomer werd een burgerinitiatief afgewezen door de raad. De initiatiefnemers wilden de verkoop tegenhouden om te onderzoeken of het gebouw een culturele invulling kan blijven houden. Vijf kleine Haarlemse podia hadden interesse om het pand gezamenlijk te gaan betrekken. Volgens het college was dat plan echter onhaalbaar. Danny van Leeuwen (Actiepartij) zegt dat de gemeente in dit proces heeft aangegeven geen interesse te hebben in inbreng van Haarlemmers. Hij noemt het idee om een hotel in het gebouw te vestigen 'onbegrijpelijk'.

Zowel Trots Haarlem als Actiepartij zijn er ontevreden over dat er verder geen mogelijkheid meer is voor de raad om invloed uit te oefenen op de verkoop. De SP is teleurgesteld dat de ruimte die beschikbaar moet komen voor cultuur in het pand is teruggelopen van 34 procent naar 11 procent, waardoor er nu maar 1500 vierkante meter voor de podia zou overblijven. Maar wethouder Botter zegt juist een compromis te hebben gezocht tussen alle wensen voor het pan. Hij noemt de beschuldiging dat hij geen gehoor heeft gegeven aan het burgerinitiatief 'niet netjes'. Botter stelt dat het 18 miljoen zou kosten om het pand volledig gebruiksklaar te maken en is het daarom helemaal niet mogelijk om de Egelantier als strategisch vastgoed in bezit te houden.

De coalitiepartijen toonden zich over het algemeen redelijk positief over het plan. Het CDA en D66 stelden wel een aantal vraagtekens bij de kosten die de eisen van de gemeente met zich mee gaan brengen. Hoogstwaarschijnlijk zal de raad het voorstel om de Egelantier te verkopen de eerstvolgende raadsvergadering definitief aannemen.