• De gebruikte poppen zijn hyperrealistisch.

    Casper Koster

Hallucinerende ervaring met poppen

HAARLEM In de Toneelschuur wordt donderdag 10 oktober vanaf 20.00 uur het stuk 'De Droomlozen' opgevoerd. Het stuk is van de hand van de Haarlemse schrijver Arthur Eaton en schetst een onheilspellend toekomstscenario met behulp van hyperrealistische poppen.

Deze Black Mirror-achtige theatervoorstelling is het toneeldebuut van Eaton. De Droomlozen schept een toekomstscenario zonder slaap. Een tech giant biedt een anti-slaaptechnologie en bepaalt zo ons lot. Toch is er nog één man die nog wel slaapt en droomt. De voormalige nietsnut is ineens de sjamaan van de nieuwe tijd, onweerstaanbaar voor kunstenaars, maar een bedreiging voor het systeem.

Het beeldende theater van Ulrike Quade Company en de soundscapes van componistenduo Strijbos & Van Rijswijk komen in dit theaterstuk samen in een toekomstscenario waarin slaap niet meer bestaat. De Droomlozen is een beeldende en auditieve trip waarin de grens tussen wat je hoort, ziet en denkt steeds onduidelijker en onheilspellender wordt. Een dystopie die misschien wel schrikbarend dichtbij is. De bezoekers ervaren het geluid van de voorstelling volledig via een koptelefoon. Daardoor wordt De Droomlozen een bijna hallucinerende ervaring.

Arthur Eaton behaalde zijn BA wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en een MSc in Theoretical Psychoanalytic Studies aan University College London. Hij is als onderzoeker verbonden aan UCL. Zijn promotieonderzoek gaat over de toepassing van psychoanalytische theorieën in de geschiedschrijving: de psychohistorie. Arthur verdeelt zijn tijd tussen Londen en Amsterdam en werkt ook als publicist en illustrator.

Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via www.toneelschuur.nl.