Pletterijdebat over energietransitie

HAARLEM De gemeente Haarlem wil al in 2040 aardgasvrij zijn. Een mooi streven, maar het roept wel wat vragen op bij mensen, zoals hoe dat gedaan moet worden. Met aardwarmte, biomassa, waterstof of elektriciteit. En wat voor veel mensen ook een belangrijke vraag is, is hoeveel het ze gaat kosten en of ze er wellicht ook nog zelf iets over te zeggen hebben. Een derde vraag is of het ten koste gaat van de noodzakelijke bouw van extra woningen. Haarlem wil immers ook 10.000 nieuwe woningen bouwen, waaronder 4000 sociale huurwoningen. De woningbouwcorporaties moeten dus de woningen in hun bezit aardgasvrij maken, maar tegelijkertijd ook duizenden woningen extra bouwen. Kunnen de corporaties beide doelstellingen wel financieel waarmaken? Dit zijn de vragen waar het woensdag 3 april vanaf 20.00 uur om draait tijdens een klimaatdebat in De Pletterij (Lange Herenvest 122).

Voor de pauze debatteren betrokkenen over dit onderwerp. Dat zijn wethouder Robbert Berkhout (GroenLinks), Arjen Piëst, directeur van Woningbouwcorporatie Elan Wonen, Jaap van Leeuwen, energieconsulent bij de Woonbond en Herman van Wechem, energiedeskundige die 40 jaar bij Shell heeft gewerkt. o.a. als Global manager Innovation & Research, ook gericht op nieuwe vormen van energie.

Na de pauze kunnen de bezoekers actief deelnemen aan het debat en praten Robbert Berkhout en Arjen Piëst met een vertegenwoordiging van de drie Haarlemse huurdersorganisaties Bewonerskern Pre Zuid Kennemerland, Bewonersraad Elan Wonen en De Waakvlam . Het debat wordt geleid door Jan van Eeden.

Het debat begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt 3 euro; voor houders van de HaarlemPas en jongeren tot 25 jaar 1,50 euro. Leden van de SP hebben gratis toegang.