• De enorme berg plastic afval, rommel en vuil na twee uur plastic vissen in het Spaarne.

    Sutiah van Netten
  • SAMSUNG CAMERA PICTURES

    Sutiah van Netten

Plastic vissen in het Spaarne

HAARLEM ,,Het plastic probleem is gigantisch, maar iedereen kan een bijdrage leveren door bewust met plastic om te gaan", aldus Roxane van Acker, drijvende kracht achter initiatiefgroep Haarlem Plastic Vrij. Het was zaterdag 26 mei een mooie dag voor het actieve evenement Haarlem Plastic Vissen. De circa honderd deelnemers gingen het water op om plastic uit de Haarlemse wateren te vissen om de stad schoner te maken. Na twee uur intensief vissen werd de enorme berg plastic afval, rommel en vuil op de kade gebracht.

De startplek voor het evenement was bij Frisk aan het Spaarne. ,,Haarlem Plastic Vissen is een afsluiting van het project Haarlem Plastic Vrij, dat een initiatief is van een groot aantal Haarlemse organisatie die de handen ineen hebben geslagen om in Haarlem een beweging op gang te brengen om de inwoners bewust te maken van plastic afval", aldus van Acker. Daarna noemde Van Acker uit dank voor de samenwerking alle organisaties op die een bijdrage hebben geleverd aan Haarlem Plastic Vrij.

,,Laten we met elkaar anderen inspireren om bewust met plastic afval om te gaan, want iedereen kan een bijdrage leveren. Mijn droom is dat er in Haarlem geen plastic zwerfafval meer is", aldus een bewogen Van Acker.

Filie van negen jaar viste samen met zijn vader Lukasz en zijn stiefmoeder Anke naar plastic. ,,Ik wil graag dat Haarlem schoon is van plastic afval en vuil", vertelt hij. De gekste dingen die Filie uit het water heeft gehaald zijn een flesje crème, een tennisbal en een bad eendje. Ook de negenjarige Fay en haar broertje Huub van zeven hebben naar plastic gevist. Huub heeft een heel groot item uit het water gevist. ,,Het is een plastic stoel. Mijn zus heeft een fietswiel uit het water gehaald", vertelt Huub trots.

Het verzamelde plastic wordt voor een deel gedoneerd aan Plastic Whale die van de doppen van plastic flesjes een nieuwe sloep bouwen. De rest wordt verwerkt door Spaarnelanden. Haarlem Plastic Vissen is een initiatief van Haarlem Plastic Vrij en werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Haarlem en omstreken, Greenjoy en Restaurant Frisk. Met ondersteuning van Plastic Whale en vrijwilligers van Greenpeace.