• Ons Bloemendaal

Plan voor dorpsentree leidt tot prijsvraagwinst

BLOEMENDAAL De prijsvraag van Stichting Ons Bloemendaal met als thema 'Maak Bloemendaal (nóg) mooier' is gewonnen door Frans van Haastert. Zijn voorstel om een deel van de Bloemendaalseweg, de Dirk Bakkerlaan en de Vijverweg te veranderen tot een aansprekende dorpsentree maakt volgens de jury de beste kans om de openbare ruimte te verbeteren. De prijsvraag vond plaats ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Stichting Ons Bloemendaal.

Aan de prijsvraag kon worden deelgenomen door burgers, bedrijven en organisaties die zich betrokken voelen bij Bloemendaal. Iedereen die ideeën heeft voor verbetering van het dorp werd uitgedaagd zich aan te melden. In totaal kwamen 25 inzendingen binnen; daarvan haalden er tien de eindronde. Die hadden alle betrekking op het verbeteren van de openbare ruimte en het straatbeeld.

HERINRICHTEN De jury onder leiding van Max van Aerschot, Bloemendaler en stadsbouwmeester van Haarlem, was onder de indruk van de kwaliteit van de genomineerde voorstellen. Het winnende van Van Haastert voorziet in het herinrichten van een stuk van drie straten. Onder meer door het plaatsen van een fontein. Realisatie van zijn plannen leidt volgens Van Haastert niet alleen tot een mooie entree van het dorp, maar ook tot het versterken van de sociale functie van het gebied. De jury stelt in navolging daarvan, dat het om een plek gaat waar heel veel Bloemendalers dagelijks langskomen. Dit kan zich volgens de de leden na de door Van Haastert bedachte aanpassing ontwikkelen tot een belangrijk verblijfsgebied met een hoog rendement.

De bekendmaking vond zaterdag 25 november plaats tijdens de lustrumbijeenkomst van Stichting Ons Bloemendaal. Daarbij toonde de prijswinnaar zich verheugd.

IMPACT Behalve Van Aerschot hadden Alexander Rinnooy Kan, Tooske Ragas, Ad van Nieuwpoort en Astrid Kaandorp zitting in de jury. Zij keken onder meer naar de positieve impact van ideeën op de openbare ruimte en op het wonen en leven van de Bloemendalers. De jubilerende stichting gaat met de gemeente Bloemendaal in overleg om te bezien of en zo ja hoe het winnende idee daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. De beloning voor Van Haastert was een geldprijs van 250 euro.

Meer informatie staat op www.facebook.com/onsbloemendaal en www.onsbloemendaal.nl.