• Pieter Baak - Den Haag

Penning van Verdienste voor stadsorganist Van der Kooy

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen reikte dinsdag 10 oktober in de Grote of St.-Bavokerk de Penning van Verdienste uit aan scheidend stadsorganist Jos van der Kooy. Het college van burgemeester en wethouders kende hem deze onderscheiding toe vanwege zijn grote betekenis voor de orgelcultuur in Haarlem en de promotie van Haarlem als orgelstad.

Van der Kooy koos ervoor om na 27 jaar als stadsorganist met pensioen te gaan. ,,Met zijn stadsorgelconcerten, op het Christian Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk en het Cavaillé-Collorgel in de Philharmonie, heeft hij veel liefhebbers van de orgelkunst geboeid en ontroerd'', stelt de gemeente in een toelichting.

INITIATIEF ,,Van der Kooy heeft zich ook sterk ingezet voor het behoud en de restauratie van de deze twee monumentale Haarlemse orgels. Hij nam het initiatief tot de reconstructie van het Cavaillé-Collorgel en was drijvende kracht achter de intonatiewerkzaamheden aan het Christian Müllerorgel in de jaren 90.''

Deze specialist beschikt over een grote kennis van repertoire uit zes eeuwen orgelmuziek. Daarnaast zette hij zich sterk in voor de promotie van de hedendaagse Nederlandse muziek. In dat verband nam de Haarlemmer in 1999 het initiatief om namens de gemeente vijf compositieopdrachten voor het Christian Müllerorgel te verlenen. Hij documenteerde deze stukken vervolgens op cd. Daarmee gaf Van der Kooy bekendheid aan de aan Haarlem verbonden componisten Piet Kee, Hans Kox, Wim de Ruiter en Hans Asselbergs.

VOORTZETTING Ondanks zijn pensionering als stadsorganist blijft Van der Kooy concerten geven. Hij liet in juli van dit jaar op zijn website weten: ,,De laatste weken blijkt, dat er onduidelijkheid is over de voortzetting van mijn activiteiten. Ik ga daarmee door. De enige structurele verandering zit in mijn functie als stadsorganist van de gemeente Haarlem. Ik blijf daar spelen, als freelancer, met een geringer aantal concerten. In mijn functie van stadsorganist word ik na mijn pensionering in oktober 2017 niet opgevolgd. Voor alle duidelijkheid zet ik mijn plannen op een rij. Ik realiseer me ten volle dat een blijvende goede gezondheid een geschenk is. Een 'Soli Deo Gloria' is in dit verband op zijn plaats!''