• Wienen reikt de onderscheiding uit.

    Eigen Foto

Penning van Verdienste voor directeur Toneelschuur

HAARLEM Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft Frans Lommerse, scheidend directeur van de Toneelschuur en de Stichting Toneelschuur Producties, zondag 10 februari de Haarlemse penning van verdienste toegekend. Burgemeester Jos Wienen reikte de onderscheiding zondag 10 februari uit.

Frans Lommerse (69) begon als één van de jongste en werd één van de langstzittende theaterdirecteuren van Nederland. Zijn langjarige en succesvolle loopbaan van totaal vijftig jaar in dienst van de Toneelschuur en Toneelschuur Producties sloot hij eind december 2018 af. Hij koppelde in die jaren een inspirerende persoonlijkheid aan een schijnbaar onuitputtelijke energie en een groot doorzettingsvermogen. Daarmee droeg hij in aanzienlijke mate bij aan de ontwikkeling van wat de Toneelschuur nu is: een thuis voor publiek en kunstenaars en een gezaghebbend voorbeeld voor podia en productiehuizen in Nederland.

Sinds 1976 presenteerde de Toneelschuur, tot 2003 nog gehuisvest in de Smedestraat, niet alleen voorstellingen van gastgezelschappen, maar bood ze theatermakers ook de mogelijkheid hun talent te ontwikkelen. Hiertoe werd in 1984 de Stichting Toneelschuur Producties opgericht. Deze groeide uit tot één van de grootste productiehuizen van Nederland. Frans Lommerse werd zowel voorzitter als directeur van deze stichting. De Kring van Nederlandse Theatercritici kende Frans Lommerse in 1992 de Prijs van de Kritiek toe. In 2003 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, mede vanwege zijn verdiensten voor de cultuur in Haarlem en de Toneelschuur en Toneelschuur Producties in het bijzonder. Tot slot ontving Frans Lommerse in 2011 de ACT-Award van de belangvereniging voor acteurs. Aan deze erelijst ontbrak nog een lokale onderscheiding. Het college van B&W voorziet in die leemte met de toekenning van de Haarlemse penning van verdienste.