• C. Groenenboom

Paviljoen Welgelegen biedt rondleiding in stijlkamers

HAARLEM Paviljoen Welgelegen (Dreef 3) is zaterdag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Tussen 12.00 en 16.30 uur worden er doorlopend rondleidingen in de stijlkamers gegeven. Bezoekers kunnen ook zelfstandig een route volgen.

Paviljoen Welgelegen is sinds 1930 in gebruik als Provinciehuis van Noord-Holland. Daarvoor werd het gebruikt als buitenplaats, kunstgalerij, paleis en museum. Het is volgens kenners een van de mooiste neoclassicistische gebouwen in Nederland en heeft een boeiende geschiedenis. De historische tentoonstelling 'Welkom in Welgelegen' laat een groot deel daarvan zien.

BANKIER Het paviljoen werd onder meer bewoond door de rijke Amsterdamse bankier Henry Hope, die het eind achttiende eeuw liet bouwen. In 1808 werd het gebouw gekocht door koning Lodewijk Napoleon. Vanaf dat moment spreekt men over Paviljoen Welgelegen. Prinses Wilhelmina van Pruisen, weduwe van stadhouder Willem V en moeder van koning Willem I, bewoonde het tot haar dood in 1820 als zomerverblijf.

Iedereen die weleens een kijkje wil nemen in het imposante Noord-Hollandse Provinciehuis is welkom om dat te komen doen tijdens de Open Monumentendagen. Een aantal stijlkamers is als historisch vertrek ingericht ter nagedachtenis aan de verschillende bewoners. Normaal zijn die niet toegankelijk voor publiek. Er worden ook activiteiten georganiseerd. Secret City Trail, een provinciale startup, presenteert een spannend familieavontuur in en rond Paviljoen Welgelegen. Op zondag kunnen bezoekers zich tussen 14.00 en 16.00 uur in een van de historische vertrekken laten portretteren door fotograaf Kenneth Stamp. Harmonie Spaarnebazuin treedt op vanaf 14.30 en 15.30 uur. Tussen 15.00 en 16.00 uur vertelt rondleidster Monique Veelenturf-Stam een kort verhaal over koningin Hortense de Beauharnais, de echtgenote van Lodewijk Napoleon. Ook de nieuwe tentoonstelling in de reeks 'Dreef-exposities' is te bezichtigen. 'Het Land van Maas en IJ gaat in op Amsterdamse Limburgers, met werk uit de eigen provinciale kunstcollectie, van Museum Bommel van Dam en van de jonge Limburgse kunstenaars Esther Janssen, Sidi El Karchi, Keetje Mans, Maries van Osch en Bas de Wit. De toegang en alle activiteiten zijn gratis.