• Eigen Foto

Parksessies zet vrouwelijkheid centraal

HAARLEM In de Haarlemmerhout wordt vanaf vandaag tot en met zaterdag 20 juli het kunstfestival Parksessies gehouden. Parksessies is een laagdrempelig, multidisciplinair kunstfestival in de openbare ruimte zonder hekken. De editie van dit jaar heeft als thema 'feminien'. Een duwtje in de goede richting door een volledig vrouwelijk festival te organiseren. Enkel vrouwelijke artiesten, theatermakers, dichters en kunstenaars zullen te zien zijn. Parksessies stelt zichzelf de vraag; 'wat is vrouwelijkheid überhaupt? Hoe vechten we in de moderne tijd voor gelijke rechten?'

Op vier hopelijk zomerse dagen is de Haarlemmerhout van 17 tot en met 20 juli een ontmoetingsplek waar kunst, muziek en theater samen komt. Dit in samenwerking met de belangrijkste Haarlemse culturele instellingen. Het festival verbindt kunst met het alledaagse en biedt de culturele instellingen de mogelijkheid een breder en vooral jonger publiek aan te spreken.

Kunst is voor iedereen en verrijkt de samenleving. De niet gelijke positie van vrouwelijkheid in de samenleving is namelijk nog altijd een feit. De top van grote bedrijven bestaat ca. 2 procent uit vrouwen en slechts 15 procent van de top 2000 zijn vrouwelijke artiesten. Parksessies vindt dit niet meer van deze tijd en pakt het dit jaar grondig aan met een 100 procent vrouwenquotum.

Parksessies is in zeven jaar gegroeid tot een nieuwe Haarlemse sociaal-culturele traditie met 20.000 bezoekers. Het doel van dit jaar is ook om een afvalvrij festival te worden. Deze uitdaging wordt aangegaan met De Groene Mug, Gemeente Haarlem en de Rabobank Haarlem e.o. De hoofdlijnen van het programma worden mede verzorgd door de Haarlemse culturele instellingen, waaronder Toneelschuur, Patronaat, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Frans Hals Museum, Hart Haarlem, Noord-Hollands Archief, De Vishal, Kunstfort bij Vijfhuizen en Provincie Noord-Holland.

Het festivalterrein is woensdag tot en met vrijdag van 17.00 tot 23.00 uur geopend en zaterdag van 14.00 uur tot middernacht. Kijk ook op www.parksessies.nl. Het programmaboekje is te downloaden via DEZE LINK