• Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger

Uitpluizen tegen plastic soep in Bloemendaal

Bloemendaal Wie regelmatig langs het strand loopt ziet vaak blauwe plastic draadjes. Die plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt om deze te beschermen tegen de bodem om slijtage tegen te gaan. De plastic draadjes slijten echter snel af. Jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België ongeveer 65.000 kilo plastic in zee. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden. Er zijn al alternatieven, maar voorlopig is het nog nodig om het verloren vispluis van het strand te rapen.

Wijnand Burger

Vrijdag 29 november werd dat gedaan bij Bloemendaal aan Zee door een aantal vrijwilligers. De actie werd georganiseerd door Juttersgeluk in samenwerking met een landelijke uitpluisactie van de stichting Centree. Langs de hele Noordzeekust en Oosterschelde werd vispluis geraapt. Door de harde wind was het strand behoorlijk schoongewaaid. Maar er lag nog genoeg ander plastic. Het zijn kleine dopjes en ander klein spul dat niet vergaat en jaren blijft liggen.

Van het vispluis zal een kunstwerk gemaakt worden door kunstenaar Kianoosh Gerami. Ook wordt het ter beschikking gesteld voor onderzoeksprogramma's. Juttersgeluk heeft een atelier waar het vispluis verwerkt wordt in haar producten, zoals in de klosjes van springtouwen. Met een groep mensen die minder goed meekomen in de maatschappij gaan ze bijna dagelijks jutten. Van het gevonden materiaal maken ze mooie producten. Het atelier bevindt zich op een schitterende plek in de natuur, aan het begin van de Zeeweg in Overveen.