• Archief

Stadhuis beperkt vleesconsumptie

HAARLEM Er moet minder vlees geconsumeerd gaan worden op het stadhuis. Daar lijkt een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad voor te zijn. De VVD en PvdA bekritiseerden het idee om vlees volledig uit het stadhuis te bannen tijdens de raadsvergadering, maar commissielid Bas van Leeuwen (D66) kwam met een voorstel om vleeseters van tevoren te laten aangeven dat ze vlees willen. Daar bleek wel een meerderheid voor te zijn, en wethouder Berkhout heeft aangegeven daarmee aan de slag te gaan.

Het minderen van vleesconsumptie is een onderdeel van de eerder aangenomen Urgenda. Naar aanleiding van die maatregel ontving de gemeente een advies van de TAP coalitie over hoe hier het beste uitvoering aan kan worden gegeven. Groenlinks vond het advies te belangrijk om te wachten met het bespreken van het advies en agendeerde het onderwerp in de commissie beheer.

Eloy Aerssens (VVD) vond dat mensen met het beleid worden gedwongen om geen vlees meer te eten, maar Van Leeuwen stelde dat het voor heel veel mensen niet eens een bewuste keuze is. Hij beroept zich op een lezing van professor Prast die hij op Lowlands heeft gehoord. Daar werd onder de naam 'Carnivoor, geef het door' een programma voorgesteld waarin een vegetarische maaltijd de standaard is en mensen die vlees willen eten dat van tevoren moeten aangeven. "Hoe logisch zou het zijn om vlees eten een bewuste keuze te maken?'' zei Van Leeuwen. Melissa Oosterbroek wil vlees liever helemaal uit het stadhuis weren en Gertjan Hulster (Actiepartij) zegt dat in de hele stad een vegetarische maaltijd eigenlijk de standaard zou moeten worden.

Inspreker Niko Buiten ondersteunt het minderen van vleesconsumptie. Hij zet zich namens diverse organisaties in voor het klimaat en probeert zijn consumptie van dierlijke producten zoveel mogelijk te beperken. "Ik schaam mij voor de gevolgen van de uitstoot voor het klimaat en de natuur'', zei hij in zijn bijdrage.

De gemeente gaat in februari 2020 mogelijkheden bespreken om vleesconsumptie in de stad verder terug te dringen. Wethouder Berkhout heeft aangegeven om de suggestie van D66 te gaan onderzoeken.

Joost Verhagen