• Archieffoto. Niet de bewuste kerstboom.

    Archief | Pixabay

Kerstboom gestolen uit hal seniorenflat: 'Wie doet nou zoiets?'

HAARLEM In de hal van de seniorenflat aan het Nieuw Guineaplein in de Indische Buurt in Haarlem Noord staat elk jaar een grote kerstboom te pronken. Zo ook dit jaar, tot in de nacht van vrijdag op zaterdag de kerstboom is weggehaald door onbekenden. Mary Punt, haar ouders wonen in de flat, kan er niet over uit.

"Wie doet nou zoiets?", is haar reactie als wij haar spreken. "Mijn vader kwam vanmorgen om 7 uur beneden om de krant te halen, en toen was de boom ineens weg. De boom stond tegen de muur van de gesloten toegangshal, welke alleen te openen is met een sleutel of als iemand diegene binnen laat. Ze hebben de boom met lichtjes, versiering en al meegenomen, sommige ballen lagen kapot op de grond", vertelt ze boos. "Ik kan daar echt niet tegen! Dit is een boom waar vele senioren elk jaar van genieten en daar blijft je gewoon vanaf."

Wie gaat er nou midden in de nacht met een kerstboom met kerstballen over straat?Mary hoopt dat iemand iets gezien heeft. "Wie gaat er nou midden in de nacht met een kerstboom van rond de twee meter met kerstballen over straat? Dat moet iemand opgevallen zijn."

KUSSENS De boom is niet het eerste wat verdwenen is uit de toegangshal. "Enkele weken geleden lagen er vier kussentjes op een bankje waar mensen wachten op bijvoorbeeld de taxi tot ze opgehaald worden. Die kussentjes waren weg. Toen heb ik ook een oproep gedaan. Drie van de kussentjes zijn inmiddels terug, maar de vierde mist nog steeds. Dat vind ik"

OPROEP Ter vervanging van de kerstboom plaatste Mary een oproep in de Facebookgroep 'Je bent Haarlemmer als' aan mensen die een boom konden missen en kreeg daar veel reacties op. "Ik ga straks een boompje ophalen bij iemand die deze overhad. Zelf heb ik nog kerstballen en andere versiering. Het is het minste wat ik voor de ouderen kan doen."

MINIMA Naast de ouderen doet Mary ook veel voor andere inwoners, voornamelijk minima. "Ik ben zelf ook minima, dus ik weet hoe het is. Ook hiervoor deed ze eerder al een oproep in een andere Facebookgroep. Zo zamelt ze producten in zodat 60 gezinnen die het minder hebben, dit jaar kunnen genieten van een mooi kerstpakket. "Iedereen verdiend een lichtje tijdens deze dagen en daarom heb ik een oproep gedaan op een Facebookgroep voor minima. Zij krijgen volgende week allemaal een mooi pakket."

De kerstboom voor de ouderen gaat nu even voor. "Ik spring zo meteen op de fiets en ga de boom halen. Dan zijn de ouderen ook weer blij."

Mariëlle Tukker

Update: Er staat inmiddels tijdelijk een andere boom;


foto: Mary Puts