• Archief

'Hudson's Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland'

HAARLEM Warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland. Dat blijkt uit documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad. Het concern heeft onder andere winkels in Haarlem, Amstelveen en Amsterdam. Bij de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor in Amstelveen zijn 1424 medewerkers in dienst.

"Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson's Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019", valt volgens het FD te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels. "Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC."

CNV "Het personeel wordt hard getroffen." Dat zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen in een reactie aan het ANP. De vakbond wil op een zo kort mogelijke termijn met de directie om tafel om een goede compensatie af te spreken. Volgens Twerda heeft Hudson's Bay zijn ambities nooit waargemaakt. De klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog. 

"En nu ligt er het voorgenomen besluit om te sluiten. Er is geen sprake van een faillissement. De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan. Dat gesprek ga ik uiteraard graag op korte termijn aan. Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan. Een compensatie van die pijn is nodig", aldus Twerda.

SOCIAAL PLAN Ook volgens de documenten die het FD in handen heeft, is er een sociaal plan in de maak. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers. De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is, aangezien 'het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden'.

Een woordvoerder van Hudson's Bay was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Het gaat al lange tijd niet goed met Hudson's Bay in Nederland. Bij het bedrijf werd in juni een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de vijftien winkels in Nederland te bekijken omdat er niet naar verwachting wordt gepresteerd. Daarbij gaf Hudson's Bay aan mogelijk winkels te gaan sluiten.

De warenhuisketen opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De keten trok onder meer in verschillende locaties waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten.