• ANP Foto

Doorgang voor ja-ja-sticker in Haarlem

HAARLEM Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag geoordeeld dat de gemeente Amsterdam bevoegd was om het nieuwe systeem met de ja-ja-stickers in te voeren. De gemeente Haarlem wilde de Amsterdamse zaak afwachten, maar dan met deze uitspraak de ja-ja-sticker nu invoeren op de geplande datum, 1 januari 2020.

Een aantal Amsterdamse ondernemers vonden de de overgang onrechtmatig en stapten naar de rechter. Dat is nu dus ongegrond verklaard, en geeft gemeentes als Haarlem de vrijbrief om eenzelfde systeem in te voeren.

Vanaf 1 januari 2020 mag er in Haarlem alleen ongeadresseerd reclamewerk bezorgd worden in brievenbussen met een ja-ja-sticker. Overigens heeft de ja-ja sticker geen effect op de verspreiding van huis-aan-huisbladen. Voor degenen die deze ook niet wil ontvangen zal de klassieke nee-nee sticker nog beschikbaar blijven.

CIJFERS Gemeente Haarlem verwacht het ongeadresseerde reclamedrukwerk drastisch terug te dringen. Dat blijkt ook uit cijfers van Amsterdam, die dit systeem al in januari 2018 invoerde. Uit een analyse van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam, blijkt dat inmiddels 19 procent van de brievenbussen een ja-ja-sticker heeft. Voor de invoering van de sticker werd er nog bij 49 procent van de brievenbussen reclame bezorgd.

Volgens de gemeente Haarlem gooit 20 procent van de inwoners de reclamefolders ongelezen weg. Dit zou neerkomen op 250 ton afval per jaar.

De nieuwe sticker is vanaf 1 december 2019 gratis af te halen in de publiekshal van de gemeente.

Meer informatie over de ja-ja-sticker is te vinden op haarlem.nl/ja-ja-sticker.