Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor dood Dirk Schaap in 1993

HAARLEM Opsporing Verzocht vroeg dinsdag aandacht voor de gewelddadige dood van Dirk Schaap (28) in 1993. De dood van Dirk Schaap was een van de zaken in de 'cold case kalender' van vorig jaar. Sinds 2017 wordt zo'n kalender jaarlijks verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, wat al een flink aantal bruikbare tips heeft opgeleverd.

De 28-jarige Dirk Schaap, oorspronkelijk een Limburger, woonde sinds een aantal maanden op de Hooimarkt in Haarlem. Hij was harddruggebruiker en verscheen trouw drie keer per week bij de methadonverstrekking. Alles leek erop dat hij wilde afkicken om zijn leven weer op de rit krijgen. Begin september 1993 was hij zelfs voor het eerst sinds lange tijd naar de kapper geweest. De laatste keer dat Dirk zijn methadon ophaalde was op 27 september 1993. Daarna bleef het stil. Op maandag 4 oktober 1993 werd hij als vermist opgegeven.

De politie nam een kijkje in zijn appartement en troffen daar het lichaam van Dick Schaap aan in zijn badkamer. Hij bleek door geweld om het leven te zijn gebracht. Dirk Schaap was een alleenstaande man. Hij was een bekende in het drugswereldje en kreeg thuis regelmatig bezoek van andere druggebruikers.

BEROVING Mogelijk gaat het om een uit de hand gelopen beroving; uit Dirks woning is een bankpas meegenomen waarmee op de avond van 27 september is geprobeerd geld op te nemen.

GETUIGE GEZOCHT De politie zoekt naar een man die in 1993 drugs dealde vanuit Dirks appartement. Deze man werd Elias genoemd en had als bijnamen 'Schele' en 'Schele Marokkaan'. Hij woonde destijds in Den Haag, maar ging vrijwel dagelijks met de trein naar Haarlem.

Van deze Elias is in 1993 een compositietekening gemaakt. Deze tekening is te zien in bovenstaande video. Hij loenste met één oog, droeg meestal een spijkerbroek en een zwart leren jack, sprak gebrekkig Nederlands en zag er relatief verzorgd uit. Elias is tussen 1.65 en 1.75 meter lang en moet inmiddels rond 50 jaar oud zijn. De politie wil graag met deze mogelijk belangrijke getuige in contact komen.

BELONING Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van € 15.000,00 uitgeloofd voor de gouden tip die de moord op Dirk Schaap oplost.

Informatie kan gedeeld worden via: 0900-8844 of coldcase.noord-holland@politie.nl. Anoniem melden kan via 0800-7000.