• Archief

Opruimactie van zwerfplastic in Haarlems water

HAARLEM Rotary clubs gaan voor het tweede jaar op rij het water op om zwerfplastic te verzamelen in en rond Amsterdam en Haarlem. Rotary club Haarlem Spaarne doet dit samen met Rc Heemstede en Rc Kennemer Laat op zaterdag 1 juni: de landelijke actiedag voor End Plastic Soup Now. Na het succes van vorig jaar wordt ook dit jaar het water van het Spaarne en de Haarlemse grachten vrijgemaakt van plastic.

Zwerfplastic is een groeiend, wereldwijd probleem. Dieren in en om het water raken verstrikt en stikken in het plastic afval. Plastic breekt niet af, maar valt uiteen in kleine stukjes.
De mens produceert plastic in alle mogelijke vormen; veel te vaak gaat hij/zij daar op een onverantwoorde wijze mee om. Plastic verpakkingen, boterhamzakjes en tasjes komen op straat terecht. De wind doet de rest, het plastic komt via grachten en rivieren in zee en oceanen. De gevolgen zijn desastreus. 

Rotary Haarlem Spaarne heeft met medewerking van Jasper Fleers van De Groene Lobby veel hulp gekregen van Gemeente, Spaarnelanden en duurzaam ondernemers; onder andere Ruud Mudde van het Haarlemse bedrijf Clean Fountain biedt de mogelijkheid gebruik te maken van innovatieve technieken (onder meer de Watercleaner) om zoveel mogelijk zwerfplastic op te vissen en nadien te verwerken. De wethouder van Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit, Robbert Berkhout (GL), omarmt dit initiatief en zal zaterdagmiddag 1 juni om 14.00 uur aanwezig zijn bij stadsstrand de Oerkap aan de Harmenjansweg.