• Haarlem - Jack van der Hoek (met stropdas), gedeputeerde Duurzaamheid, Bestuur en Cultuur van de provincie Noord-Holland en Jur Botter, wethouder WMO, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed van de gemeente Haarlem onthullen op donderdag 14 september het kunstwerk ‘Samenwerking’ van Frank Rosen. Het kunstwerk maakt deel uit van een nieuwe Beeldenroute in de serie Haarlems beeld.

    Deze nieuwe route, de Provinciehuis-route, leidt langs een aantal beelden in en rond het Provinciehuis Paviljoen Welgelegen en de Haarlemmer Hout. Wie de route loopt gaat van modern naar klassiek en natuurlijk ook langs de Hildebrand-groep. Aan de hand van een digitale of een papieren wandelroute met kunsthistorische informatie worden bezoekers langs de beelden geleid. De route vertelt niet alleen over de beelden die de wandelaars tegenkomen, maar ook over het Paviljoen en haar beelden.

    Beeldenroute
    De beeldenroute is een samenwerking tussen de gemeente Haarlem, Platform voor Kunsten 37PK en de provincie Noord-Holland. De ro

    Michel van Bergen

Onthulling voor beeldenroute bij Paviljoen Welgelegen

HAARLEM Jack van der Hoek, gedeputeerde (Duurzaamheid, Bestuur, Cultuur) van de Provincie Noord-Holland en Jur Botter, wethouder (WMO en Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur, Vastgoed) van de gemeente Haarlem onthulden donderdag 14 september het kunstwerk 'Samenwerking' van Frank Rosen. Dat maakt deel uit van een nieuwe beeldenroute in de serie 'Haarlems Beeld'.

Deze loopt langs beelden in en rond het Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, en in de Haarlemmerhout. ,,Wie de route loopt gaat van modern naar klassiek en natuurlijk ook langs de Hildebrand-groep'', luidt de toelichting van de Provincie. ,,Aan de hand van een digitale of een papieren wandelroute met kunsthistorische informatie worden bezoekers langs de beelden geleid. Daarbij wordt niet alleen verteld over de beelden die de wandelaars buiten tegenkomen, maar ook over het paviljoen en haar beelden.''

SAMENWERKING De beeldenroute is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, 37K - Platform voor Kunsten (Groot Heiligland 37) en de Provincie Noord-Holland. ,,De routes openen de ogen voor kunst in de openbare ruimte. Wie ze loopt laat zich meevoeren langs schilders en schrijvers, bavianen en paarden, verzetsstrijders en ridders.'' Deze beeldenroute is sinds donderdag 14 september op papier beschikbaar bij onder meer VVV Haarlem (Grote Markt 2) en het Provinciehuis.

Het beeld 'Samenwerking' in de Provincietuin (Dreef 3), bij het hek aan het Fredrikspark, is een ruimtelijk object van Belgisch hardsteen. Het is gebogen en vierkantig, waarbij twee vlakken glad zijn afgewerkt en twee met de structuur van het sedimentgesteente zijn uitgevoerd. De S-vorm van het beeld symboliseert de samenwerking van de drie diensten van het provinciaal bestuur die in 1989 in het gebouw werden gehuisvest. Het bestuur van de Provincie Noord-Holland werkt echter al sinds 1930 vanuit Paviljoen Welgelegen. Dit monumentale pand werd aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd door Henry Hope (1735-1811), een Amsterdamse bankier. Het is gesitueerd aan de rand van de Haarlemmerhout en staat te boek als een voorbeeld van de kunststroming neoclassicisme.