Onthulling van Joods monument in Bloemendaal

BLOEMENDAAL Donderdag 12 april wordt in Bloemendaal een monument onthuld met de namen van de 123 Joodse inwoners uit Aerdenhout, Bennebroek, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de kampen en werden vermoord. Twee van de sprekers bij de onthulling zijn de ambassadeur van Israël, Z.E. Aviv Shir-On en de oud-burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, die is opgegroeid in deze regio en eveneens familieleden heeft verloren door de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De onthulling vindt plaats aan het Wildhoefplantsoen, direct achter de dorpskerk Bloemendaal, nabij het bestaande algemene monument voor oorlogsslachtoffers bij de Kennemerweg.

De onthulling is bewust gepland op 12 april omdat dit de dag is waarop dit jaar Jom Hasjoa valt, de jaarlijkse dag voor de herdenking van de Holocaust. Het programma begint stipt om 14.30 uur. Naast de ambassadeur van Israël en Job Cohen zijn er korte toespraken van Rob van der Heijden namens de Stichting Joods Monument Bloemendaal, Eerste Kamervoorzitter mevrouw Ankie Broekers-Knol namens het Comité van Aanbeveling en Jos Frencken namens Adopteer een Monument. Rabbijn Spiero spreekt de kaddisj uit en Mirre Dijkhof, Micha Schorn en Anna Bot lezen de namen voor die op het monument staan. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de cellist Obada Zabadina uit Syrië. Burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal treedt op als gastheer. Na afloop is er gelegenheid tot het leggen van een steentje (naar Joodse traditie) of een bloem.

Wie geen uitnodiging heeft ontvangen maar wel familieleden uit de gemeente Bloemendaal heeft verloren als gevolg van de Holocaust, kan contact opnemen via secretariaat@bloemendaal.nl. Er wordt dan alsnog persoonlijke uitnodiging gestuurd.

Monument

Het ontwerp van het monument is van Patrick van der Vegt, die eerder de Joodse herdenkingsmonumenten in Haarlem en Heemstede heeft ontworpen. Het monument is een initiatief van inwoners die zich hebben verenigd in de stichting Joods Monument Bloemendaal: Rob van der Heijden (voorzitter), Ben Blocq en Robert Verrijk. Het Comité van aanbeveling bestaat uit enkele Bloemendaalse inwoners: Ankie Broekers-Knol, Joan Patijn, ds. Ad van Nieuwpoort en Evert Holterman.