• Eigen Foto

Mendelcollege pakt zilver bij NK Debatteren

HAARLEM Het Mendelcollege heeft zaterdag 18 januari de tweede plaats behaald bij het NK Debatteren voor scholieren. In een zinderende finale tegen het Haarlemmermeerlyceum, trokken de Haarlemmers helaas net aan het kortste eind. Het Mendelcollege, Nederlands kampioen 2018, won op argumentatie, maar verloor op presentatie. Het Haarlemmermeerlyceum was in 2019 verliezend finalist maar kan dit jaar met de titel pronken.

Op de finaledag streden de overgebleven 32 scholen op de Radboud Universiteit in Nijmegen om de nationale titel. Aan de drie voorrondes deden in totaal honderdtwintig scholen mee. Het Mendelteam presteerde uitstekend tijdens de eerste vier rondes. Geheel in lijn met de afgelopen jaren werden alle debatten royaal gewonnen. In de finale waren de vwo-leerlingen Fedde Dijkstra, Joshua Kamer, Matthijs Schut en Fiene de Vreese opnieuw sterk in de argumentatie, maar ze verloren op presentatie van de tegenstander. De stellingen in de finale waren: 'Er moet een nieuw volkslied komen' en 'alle vormen van plastische chirurgie moeten worden vergoed'.

Op de finaledag werd het team hartstochtelijk aangemoedigd en gecoacht door oud-leerlingen Carli Kooijman en Stijn Harder, Nederlands kampioenen 2018, en hun debatdocenten Sanne de Boer en Camiel van de Laarschot.

Op het Mendelcollege krijgen alle leerlingen les in debatteren vanuit de onderwijskundige visie dat het je kunnen verplaatsen in de mening van een ander en je verdiepen in maatschappelijke actualiteiten een belangrijk onderdeel van het onderwijs is.