• Willem Brand

Onderscheiding voor heldhaftige Haarlemmer

HAARLEM Haarlemmer Henk van der Kort (79) ontving woensdag 30 januari in het Stadhuis een zelden uitgereikte dapperheidsonderscheiding uit handen van burgemeester Jos Wienen: de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon.

Van der Kort ontvangt deze dapperheidsonderscheiding als blijk van waardering voor een door hem uitgevoerde reddingsactie. Een half jaar geleden, vrijdag 27 juli rond negen uur ’s avonds, vlakbij het terras van De Zoete Inval, zag Henk van der Kort een invalidewagentje op het spoor staan. In de verte kwam de trein uit Amsterdam eraan. De machinist kon de trein niet meer tijdig tot stilstand brengen. Henk aarzelde niet en liep er op af. Zeer kort voordat de trein de spoorwegovergang had bereikt, duwde hij de brommobiel met gevaar voor eigen leven van het spoor.

Kleindochter Barbara Dijkzeul, die het zag gebeuren: ,,Gelukkig stond het raampje open, zodat hij goed kon trekken. Ik hoorde de trein toeteren. Het lukte opa net op tijd het autootje van het spoor te trekken. Oma die in de auto zat, moest huilen. Ik was in shock". Henk: ,,Ik dacht eerst dat de man autopech had, later hoorde ik van de politie dat het een poging tot zelfdoding was. Ik weet nog steeds niet wie die man is, ik had ‘m graag nog een keer gesproken".

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding wordt door de Koning verleend aan een persoon die een menslievende daad heeft verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering. 

NH Nieuws, de mediapartner van het Haarlems Weekblad, maakte bovenstaande beelden van zijn onderscheiding.