• Archief

Onderhoud Haarlemse bruggen baart zorgen

HAARLEM Het mechaniek van de Waarderbrug is onherstelbaar beschadigd en het vervangen van een aantal unieke onderdelen gaat ongeveer 4 maanden duren. Het is onduidelijk wat precies de oorzaak is van de beschadiging die de brug in december opliep. De commissie beheer van de Haarlemse gemeenteraad boog zich afgelopen donderdag over de problemen met de brug.

De VVD trok het onderwerp door en stelde het onderhoud aan alle Haarlemse bruggen ter discussie. ,,De Haarlemse bruggen hebben een cruciale functie in de doorstroming van het verkeer en toch zijn er helaas vaak problemen. Er waren eerder al problemen met de Schoterbrug en de Figeebrug en nu dus de Waarderbrug''. De VVD stelde daarom voor om een aantal geplande inspecties en onderhoudswerkzaamheden aan bruggen naar voren te schuiven. Ook vroegen ze de wethouder hoe lang er garantie is op het nieuwe mechaniek van de Waarderbrug.

Wethouder Merijn Snoek onderstreepte ook het belang voor de mobiliteit van de stad. Volgens hem wordt er deze week gestart met de installatie van het nieuwe mechaniek van de Waarderbrug. Daar zou onder normale omstandigheden een jaar garantie op zijn, tenzij de partij die het onderhoud heeft gepleegd gebrekkig is gebleven. De VVD zei bang te zijn dat er met een nieuw onderdeel nieuwe beschadigingen op gaan treden aan de brug zolang het niet bekend is wat de exacte oorzaak nu precies is geweest. Er zijn twee weken geleden nog metingen gedaan om te kijken of de brug niet uit het lood is geraakt. Dat resultaten daarvan zijn nog niet binnen.

De wethouder heeft op de vragen toegezegd dat de brug na de installatie van het mechaniek eerst uitvoerig zal worden getest. Hij weet nog niet of het mogelijk is om onderhoud aan de andere bruggen al op korte termijn te doen, maar heeft beloofd om te kijken wat er mogelijk is.