Omwonenden boos over plannen Watermeterfabriek

HAARLEM Een aantal boze omwonenden van de Watermeterfabriek hebben zich tijdens de vergadering van de commissie Ontwikkeling zeer kritisch uitgelaten over het nieuwe bestemmingsplan van dat pand. ',,Er is veel groen in de buurt. We wonen aan het Spaarne. Het is een heerlijke plek om te wonen, maar als ik dit van tevoren had geweten dan had ik dit huis niet gekocht'', aldus een van de insprekers.

De bewoners vrezen dat ze veel geluidsoverlast zullen gaan krijgen als er een uitgebreide horecavergunning gaat worden verleend aan de toekomstige koper van het gemeentelijke monument. De Watermeterfabriek ligt namelijk in een behoorlijk open gebied, waardoor het geluid ver kan dragen. ,,Ik kan de gesprekken daar letterlijk volgens'', zo zei een omwonende. Ook zijn de buurtbewoners bang dat er veel mensen met de auto naartoe zullen komen en dat er daardoor een tekort aan parkeerplaatsen zal ontstaan. De commissie debatteerde naar aanleiding van de zorgen vooral over de vorm van de horecavergunning. ,,Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er een theehuisje in zou komen. Dat is wel iets anders dan de horecavergunning waar nu over wordt gesproken''. Binnen het bestemmingsplan wat nu op tafel ligt, zou er een restaurant in de Watermeterfabriek worden gevestigd met een terras waar ongeveer 125 personen zouden kunnen zitten. Daarnaast zou de onderneming in principe tot 1 uur 's nachts open mogen blijven.

,,Gaat de raad niet over het bestemmingsplan? Zouden we de horecavergunning in het plan niet gewoon aan kunnen passen?'' was de vraag van raadslid Moussa Aynan aan de wethouder Jeroen van Spijk, die dat bevestigde. Volgens de wethouder was het plan altijd al om een restaurant te vestigen in de Watermeterfabriek, maar gaf aan dat het een mogelijkheid zou zijn om de soort horecavergunning met een amendement aan te passen. Naar verwachting wordt dit amendement aanstaande donderdag ingediend en besproken.