• In een bomvol Pim Mulier Stadion volgen ruim 2000 leerlingen van groep 7 en 8 de feestelijke Olympische openingsceremonie.

    Sutiah van Netten

Olympische Dag in Haarlem groot succes

HAARLEM Ruim 2000 leerlingen van de groepen 7 en 8 van zesentwintig basisscholen uit Haarlem en omstreken hebben op vrijdag 25 mei op de elfde editie van de Olympische Dag Haarlem met bloed, zweet en tranen gestreden voor gouden, zilveren en bronzen medailles in zeventien verschillende sporten op zeven locaties in Haarlem. In het Olympisch Dorp konden de leerlingen terecht voor nog meer sport, spel en fun.

De Olympische Dag Haarlem start traditioneel met een feestelijke openingsceremonie in het Pim Mulier Stadion, waarbij alle scholen worden voorgesteld. Sportheldin Carlien Dirkse van den Heuvel, de aanvoerster van het Nationaal Nederlands dames hockey elftal, heeft de eer om het Olympisch vuur te ontsteken. Een spannend moment voor de ruim tweeduizend basisscholieren die alles vanaf de bomvolle tribunes volgen.

Scholiere Cedi Kolf van de Zuidwester legt namens alle leerlingen de Olympische Eed af. Cedi: ,,Het motto van de Olympische Dag is: 'Meedoen is belangrijk dan winnen'. Laten we samen een leuke sportieve dag van maken. Succes allemaal".

Als ambassadeur van 'Jongeren op Gezond Gewicht' gaf acteur Juvat Westendorp een warming up om de spieren even lekker los te maken. Alle leerlingen, leraren en begeleiders deden fanatiek mee. De sfeer zat er goed in.

Daarna was het tijd om te gaan sporten. De leerlingen gingen met hun begeleiders naar hun sportonderdeel. Er waren zeventien sporten onder andere atletiek, voetbal, rugby, tennis, hockey, judo, bowlen, handbal, kanoën en zwemmen. Er werd op alle locatie volop gesport en gestreden. De hoofdlocatie van de Olympische Dag was het Pim Mulier Sportpark met de opening en de sluitingsceremonie, het Olympisch Dorp en zes verschillende sporten. De andere locaties waar de leerlingen gingen strijden voor medailles waren de Duinwijckhal, Kennemer Sporthal, Zwembad de Planeet, Bison Bowling, Ruud van der Geesthal en korfbalvelden HKC/Rapid.

In de Ruud van der Geesthal winnen Lissa, Deborah, Fae, Meike en Ilse van de Dreef uit Haarlem zilver bij handbal. Het team is een beetje teleurgesteld. ,,We hebben vijf wedstrijden gespeeld. Het toernooi was vet spannend. We hadden echt bijna goud gewonnen, dat vinden we wel een beetje jammer. Maar we zijn ook hartstikke blij met de zilveren medaille", vertelt Meike.

In Zwembad de Planeet zijn het Mees, Lucas en Ryan van de Cirkel uit Haarlem die de gouden plak winnen bij het onderdeel estafette zwemmen. ,,Het was een hele spannende wedstrijd, maar wij hebben uiteindelijk gewonnen. Het is vet gaaf om goud te winnen", vertelt Lucas blij.

SportSupport organiseert het evenement elk jaar waarin er Olympische Spelen worden gehouden. Dat doet SportSupport niet alleen. Kick de Groot van SportSupport is verantwoordelijk voor de organisatie van het sportevenement. De Groot: ,,We werken nauw samen met een groot aantal organisaties en Haarlemse sportverenigingen. Daarnaast hebben we verkeersregelaars en vrijwilligers die ervoor zorgen dat op de dag zelf alles goed verloopt. Zonder hun medewerking is het onmogelijk om een groot sportevenement als dit te organiseren."