• Larissa Ambachtsheer

Nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen

HAARLEM Hoe laat nieuwe vrouwelijkheid zich vangen in kunst? Vanaf 12 juli laten Iris Woutera, Larissa Ambachtsheer en Viktoryia Shydlouskaya dit zien in de nieuwste Dreefexpositie. Gastcurator Flore Kueter selecteerde uit hun collecties foto's, schilderijen en objecten. Deze vieren het vrouw-zijn in al haar aspecten. De expositie is ook te zien tijdens Parksessies

Vrouwelijkheid is een thema in beweging. Clichés voldoen niet meer, er is sprake van 'New Feminine'. "Een nieuw tijdperk waar de vrouwelijke tepel in vrijheid mag leven, menstruatie schaamteloos is en een enkele papadag niet voldoet. Het werk van de kunstenaars verbeeldt het nieuwe vrouwelijke op verschillende, prikkelende manieren", aldus mede-initiatiefnemer Matya Grabijn van de Parksessies.

Iris Woutera ontwerpt performance kunst die de zintuigen prikkelen, haar flexibele sculpturen worden door dansers tot leven gebracht. Vanuit deze bewegende vormen ontstaan weer nieuwe verhalen die het publiek vrij mag interpreteren.

Larissa Ambachtsheer observeert wat er in het dagelijks leven gebeurd en vertaald dat naar haar eigen realiteit dat tot uiteenlopend resultaat leidt, zoals stillevens, mode series of op zichzelf staande foto's. De thema's waarin zij zich interesseert zijn gerelateerd aan menselijk gedrag zoals bewustzijn, een minimalistische leefwijze en duurzaamheid.

Viktoryia Shydlouskaya gebruikt de anatomie van het menselijk lichaam en de manier waarop het lichaam beweegt als uitgangspunt voor haar beeldentaal. De visie en plaats van de mens in de huidige culturele en sociale context fascineren haar en met haar werk reflecteert zij op de menselijke onlichamelijke natuur en gebruikt zij persoonlijke waarnemingen als fundament.

De expositie is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur te zien tot en met zondag 15 september in Paviljoen Welgelegen (Dreef 3). De toegang is gratis.