• Een week lang is er veel bloemrijke kunst te zien bij De Nieuwe Bavo.

    Eigen Foto

Nieuwe Bavo Bloeit viert lustrum met keur aan activiteiten

HAARLEM Dit jaar viert De Nieuwe Bavo Bloeit haar eerste lustrum. Na vier eerdere succesvolle edities maakt Haarlemse kathedraal aan de Leidsevaart zich op voor de vijfde editie van 'De Nieuwe Bavo Bloeit'. Dit jaar met ruim 60.000 bloemen ontworpen en geschikt door 150 studenten en docenten van diverse Nederlandse opleidingen bloemsierkunst en opnieuw onder de bezielende leiding van meesterbinder Ingeborg Kemperman. Van vrijdag 5 tot zaterdag 13 april zijn er diverse activiteiten.

Het programma dit jaar is ruim gevuld met onder andere koepeltochten, Kathedrale rondleidingen en diverse concerten. En dit jaar ook een speciale aanbieding voor senioren. Vrijdag 5 april krijgen ouderen korting bij hun bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit. Tussen 10.00 en 12.30 uur bedraagt de toegangsprijs dan 4,50 euro. Dit geldt voor iedereen ouder dan 65 jaar. De reguliere entree bedraagt 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen van 5 tot en met 14 jaar. Een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit is namelijk voor het hele gezin leuk. Terwijl ouders genieten van een heerlijk kopje koffie of thee, zijn er voor kinderen diverse activiteiten zoals het maken van een bloemenketting of armbandje. Ook kunnen ouders en kinderen gezamenlijk een spannende koepeltocht maken tot hoog in de kerk.

zaterdag 6 april vanaf 20.00 uur wordt naar Engelse traditie een Choral Evensong gehouden. In deze Passie Evensong stelt de Bavo Cantorij muziek voor de Passietijd centraal. Zo klinkt 'The Reproaches' van John Sanders en het 'Magnificat & Nunc Dimittis' van George Dyson naast het adembenemende 'Miserere' van James MacMillan en het klaaglijke 'Crucifixus' van Antonio Lotti in de verstilling van de ingetogen liturgie. De entree is vrij en de deur staat vanagf 19.30 uur open.

Tijdens twee avondopenstellingen op vrijdag 5 en 12 april (van 19.30 tot 21.30 uur) is er ook van alles te beleven. De kathedraal en bloemsierkunst is prachtig uitgelicht en het aanwezige kaarslicht maakt het extra sfeervol. Op beide avonden is er muziek. Vrijdag 12 april geven zelfs meerdere koren acte de présence. Dan zullen het Oratoriumkoor Kennemerland, het Weilandensemble en het Haarlemse Kinderkoor de bloemententoonstelling muzikaal omlijsten.

Op zaterdag wordt door de NZH busvervoer verzorgt tussen het centrum en De Nieuwe Bavo Bloeit. Een rit met een van de historische bussen van de NZH maakt een bezoek extra leuk. Net als vorig jaar is de De Nieuwe Bavo Bloeit is met een versierde rondvaartboot te bereiken. De halte bij de aanlegsteiger Schouwburg /Kathedraal is opgenomen in de vaarroute van Smidtje Canal Cruises en maakt een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit bijzonder en aantrekkelijk.

De Nieuwe Bavo Bloeit en het Frans Hals Museum verkopen dit jaar combikaarten. Het Frans Hals Museum en de Nieuwe Bavo hebben beide een bloemententoonstelling en liggen op loopafstand van elkaar.

Een volledig programma en de exacte openingstijden zijn te vinden op denieuwebavobloeit.com.