• De binnenstad heeft heel wat leuke winkels te bieden.

    Bibi Veth

Nieuwe ambities voor binnenstad

HAARLEM Wat vinden mensen van de Haarlemse binnenstad en waarom komen ze er naar toe om te winkelen. Naar aanleiding van het 'Convenant Binnenstad Haarlem 2018-2022' zijn deze vragen weer zeer actueel. De naam van het convenant zegt het al, het is een pakket afspraken over de binnenstad voor de komende jaren. Een samenwerking tussen verschillende soorten partijen: de gemeente, horeca, culturele instellingen en ondernemers in de binnenstad. Het is het vierde convenant op rij en wethouder Floor Roduner (Economie) vertelt erover: ,,We leggen dit als gemeente niet op, maar doen het samen. Dat is de kracht".

Per convenanthoofdstuk (het zijn er zes) staan afspraken beschreven en is een ambitie geformuleerd. Zo is een van de ambities dat Haarlem in de top 10 van te bezoeken steden in Nederland wil blijven en dat de stad de titel 'beste binnenstad van Nederland' binnenhaalt. Die titel is tot en met volgend jaar in handen van Almere Centrum. De afspraken in het convenant gaan van duurzaamheid en bereikbaarheid tot promotie.

,,Een grote ambitie is de invoering van een BIZ (Bedrijveninvesteringszone) in de binnenstad, vanaf januari 2019. Dat houdt in dat alle bedrijven meebetalen aan een fonds om de binnenstad aantrekkelijk te houden. Betaling is gekoppeld aan hun WOZ-waarde. Zo worden de lasten eerlijk verdeeld. Met een BIZ zijn de uitvoeringskosten lager dan met het huidige systeem van reclamebelasting en komt er meer geld beschikbaar", zegt Roduner. De ondernemers in de binnenstad stemmen op 19 juni over de BIZ.

,,We hebben een mooi aanbod aan winkels, horeca, musea en natuurlijk de historische gebouwen. Twee belangrijke plekken zijn weer gevuld. In het oude V&D-gebouw zit Hudson's Bay en The Sting is in de Brinkmannpasage getrokken. Het voorkomen van leegstand blijft een aandachtspunt. Daarom bieden we bijvoorbeeld ruimte aan pop-up stores om lege plekken tijdelijk op te vullen. Ook willen we het programma 'Wonen boven winkels' weer nieuw leven inblazen. Aan de ene kant is er namelijk veel behoefte aan woonruimte en aan de andere kant houden we zo de binnenstad levend."

In de Kleine Houtstraat vertellen een Duitse moeder en haar volwassen dochter dat ze ieder weekend in Zandvoort logeren. Ze komen ook ieder weekend naar Haarlem om te winkelen. ,,Niet bij de grote winkelketens, maar juist in de aparte winkeltjes. In deze straatjes zitten ook bijzondere designers en leuke restaurants." Even verderop vertelt een Heemstedenaar waarom hij in Haarlem winkelt. ,,Voor de kledingwinkels en voor de goede juwelier hier om de hoek. Haarlem heeft één van de leukste binnensteden die er zijn; knus, compact en met afwisselend aanbod." In de Grote Houtstraat zeggen drie vriendinnen van 17 en 18 uit Velserbroek dat ze er niets aan vinden. Ze komen hier alleen omdat het dichtbij is, maar ze gaan liever naar Amsterdam of Rotterdam. Een moeder, dochtertje van anderhalf aan de hand, is juist enthousiast. ,,Wij wonen net buiten het centrum en de Grote Houtstraat is ideaal. Alles wat je nodig hebt zit er." In de Gierstraat zijn twee dames uit Utrecht en Maassluis aan het overleggen. ,,We zijn hier voor het eerst en het klopt wat we hebben gehoord. Het is gezellig winkelen in Haarlem."