• Eigen Foto

Nieuw koor van Zangstudio Haarlem wil noten kraken

HAARLEM Haarlem telt op dit moment meer dan zeventig koren. Daar is er onlangs eentje bijgekomen, namelijk het Kamerkoor van Zangstudio Haarlem. Zondag 11 februari treden ze op in de Doopsgezinde kerk.

,,Dit stuk (Letztes Glück) moet niet lopen, het moet breekbaar zijn, voelen jullie dat?", vraagt dirigent Michel Poels. In een oefenruimte in de Oud-Katholieke Kerk staat het nieuwe Kamerkoor van Zangstudio Haarlem een week voor de première. In het programma met werken van Brahms, Mendelssohn en Schubert wordt de liefde bezongen, maar vooral ook het noodlottige ervan. Het is puur Duitse Romantiek: verleiding, onbereikbare liefde maar ook momenten van troost. Een zin in de Altrhasodie van Brahms, die volgens de overlevering verliefd was op de vrouw van componist Schumann, luidt: Hoe heeft de liefde van mij een mensenhater kunnen maken?

Zit Haarlem te wachten op nog een kamerkoor en zijn er genoeg goede zangers? Poels: ,,Volmondig ja natuurlijk. Met 'Kenau' en 'Cajanus' hebben we twee laagdrempelige projecten neergezet. Iedereen die wilde meedoen, kon meezingen. Een aantal mensen daarvan geeft aan zich verder te willen ontwikkelen en daar spelen wij op in. Vandaar ook de theoriecursus die we onlangs gestart zijn. Als je noten kunt lezen, kun je beter inspelen op wat de dirigent wil en uiteindelijk ook beter zingen. Het is onrealistisch om als je klassiek zingt hele koorpartijen uit je hoofd te leren".

Sopraan Marianne Habermann en bariton Bart Machielse vinden de kracht van dit kamerkoor de combinatie van professionele zangers en instrumentalisten met amateurs. Machielse heeft ervaring met close-harmony en Habermann met musicals in Amerika. Habermann: ,,Het mooie van zingen is dat je totaal aanwezig bent, al het andere valt weg". Machielse: ,,Klassiek is ontzettend mooi en complex. Petra Ehrismann en Michel Poels ademen muziek. Hun energie en kennis werkt aanstekelijk. Het gaat ze om de nuance en daarmee kom je als zanger verder". Habermann: ,,Muziek wordt echt driedimensionaal".

Het kamerkoor gaat ook een belangrijke rol spelen in de nieuwe muziektheaterproductie 'Rossini.nu', die in november in Haarlem in première gaat. Zondag 11 februari treedt het nieuwbakken koor op in de Doopsgezinde kerk, een intieme plek met een mooie akoestiek. De begeleiding op klavier is van Abigail Richards, Petra Ehrismann, alt/mezzo, doet de solopartijen.