• Hermance van Dijk
  • Hermance van Dijk
  • Hermance van Dijk
  • Eigen foto
  • Eigen Foto

Nieuw festival met workshops en muziek rond Oogstfeest

HAARLEM Haarlem Oogst is een nieuw vijfdaags festival met diverse workshops op het gebied van zang (wereldmuziek en improvisatie), oogsten, oogstverwerking, koken en eten. Er zijn twee oogstfeesten aan verbonden met biologische maaltijd en live muziek, waarin de hoogtepunten van de workshops worden gepresenteerd. Verder kunnen tussen 22 september en 13 oktober diverse workshops gevolgd worden.

Agricultuur, muziekcultuur en eetcultuur waren vroeger nauw met elkaar verbonden. Van oudsher bestaan in diverse culturen rituelen om de oogsttijd te vieren en gezamenlijk te genieten van wat het land heeft opgeleverd. In een verstedelijkte, moderne, seculiere samenleving is dit niet meer vanzelfsprekend. In het project Haarlem Oogst wordt daarom gezocht naar nieuwe manieren om verbinding met elkaar te maken en duurzamer te leven door middel van workshops en evenementen. Zondag 30 september is er een groot Oogstfeest in Het Badhuis (Leidseplein 49), inclusief workshop bodypercussie en zaterdag 13 oktober is er een tweede Oogstfeest bij de Wereldkeuken/Pletterij (Lange Herenvest 122). Tijdens deze evenementen wordt gekookt met zelf geoogste biologische seizoensgroenten en worden liederen en improvisaties rond het thema oogst gezongen. Deze liederen worden ten gehore gebracht door twee onlangs gestarte projectkoren. Deze koren staan onder leiding van zangeres Juliette van Dijk: het Wereldkunst-koor, bestaande uit een aantal vrouwen met een migratie/vluchtelingenachtergrond en het Oogst-improkoor, bestaande uit twaalf geoefende koorzangers. Verder zijn er op beide oogstdagen ook workshops te volgen.

Ook in de periode voorafgaand aan de oogstfeesten kunnen workshops gevolgd worden. Zo geeft Juliette van Dijk zaterdag 22 september een workshop muziekinstrumenten maken van groenten en workshop Bulgaarse oogstliederen. Lady Fruitcake geeft zaterdag 29 september een workshop groenten fermenteren en jam maken en zaterdag 7 oktober staat er een workshop workshop improvisatiezang en workshop koken met biologische groenten op het programma. Voor meer informatie over beide Oogstfeesten en de workshops, kan men terecht op www.haarlemoogst.nl.

Zaterdag 22 september: o.a. workshop Syrische lunch bereiden en zangworkshop Rozemarijn.

Zaterdag 29 september: o.a. workshop muziekinstrumenten maken van groenten (Hoe maak je een wortelfluitje?), workshop Bulgaarse oogstliederen en workshop groenten fermenteren.

Zondag 30 september: Oogstfeest Badhuis, met o.a. workshop bodypercussie.

Zondag 7 oktober: o.a. workshop improvisatiezang en workshop koken met biologische groenten.

Zaterdag 13 oktober: Oogstfeest Wereldkeuken.

Aanmelden via: www.haarlemoogst.nl/aanmelden