• Eigen Foto

Nieuw beleid voor standplaatshouders

HAARLEM ,,Ik had niet verwacht dat de gemeente het ons zó moeilijk zou maken", zo liet de eigenaar van de viskraam aan de Friese Varkenmarkt de commissie ontwikkeling donderdag 9 mei weten. Hij vindt dat de spelregels steeds worden veranderd en is er onder andere boos over dat hij geen parkeerplaats meer voor de deur heeft en dat zijn kraam noodgedwongen een aantal keer is verplaatst. Dat gebeurde zodat er geen onveilige situatie zou ontstaan met de woonboot erachter. Nu maakt het fietspad op de Friese Varkensmarkt een bocht om zijn kraam heen.

Joost Verhagen

Hij is ook vooral boos omdat hij nog maar voor 10 jaar een vergunning kan krijgen en de kraam niet meer op zijn kinderen over kan dragen. De eigenaar van de kraam bood voorafgaand aan het bespreken van het wethouder Berkhout een petitie aan die door 3800 Haarlemmers is ondertekend. Jurrit Visser (CDA) zei dat het nieuwe standplaatsenbeleid in principe goed is, maar pleitte wel voor een overgangsregeling voor bestaande kioskhouders. Ook Annemieke Kok (OPH) zei graag te zien dat de huidige standplaatsen gewaarborgd worden. Nieuwe vergunningen worden wel alleen tijdelijk verstrekt. Daarna wordt er op basis van een puntensysteem opnieuw bekeken welke kraampjes mogen blijven en welke worden vervangen door een andere ondernemer. Het idee daarvan is dat nieuwe ondernemers een gelijke kans krijgen.

Met het nieuwe standplaatsenbeleid worden Europese plannen gerealiseerd. Berhout: ,,Want we moeten ons wel aan de wet houden, en dat doen we nu niet. De bestaande situatie met 17 standplaatshouders voor onbepaalde plaats is gewoon onhoudbaar. De wethouder gaf wel toe dat de nieuwe regelgeving het de huidige ondernemers lastig maakt, maar verzekerde dat het nieuwe beleid alleen over standplaatsen gaat en niet over kiosken.