• Eigen Foto

Werk in uitvoering op buitenplaats Elswout

OVERVEEN Wie regelmatig op en rond Buitenplaats Elswout komt, kan het niet gemist hebben. Er gebeurt de afgelopen paar maanden van alles rond de buitenplaats. Elswout is een rijksbeschermde buitenplaats met tientallen monumenten en een schitterend parkbos met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Elswout is op weg naar een gastvrije buitenplaats, waar natuur, cultuur en ontspanning samen komen. Om dit te realiseren is Staatsbosbeheer druk bezig met het opknappen, aanleggen en renoveren op de buitenplaats.

De rechterkant van het 16e eeuwse poortgebouw is sinds begin 2019 verhuurd aan een praktijk voor psychologische hulpverlening en psychotherapie. Naast de praktijk in de voormalige boswachterswoning bevindt zich ook nog een jachtkamer die in gebruik was als vergaderruimte van Staatsbosbeheer. De ruimte wordt gerenoveerd en opgeknapt tot een multifunctionele ruimte in 18e eeuwse stijl. Tijdens deze renovatie kwam Staatsbosbeheer een schitterend plafond tegen dat verstopt was achter een nep plafond. In de gerenoveerde jachtkamer zal het oude plafond weer zichtbaar zijn.

Staatsbosbeheer heeft gekozen voor duurzame verlichting die tegen een stootje kan en op gaat in het landschap

Een van de vast terugkerende onderhoudstaken in gebieden van Staatsbosbeheer is het controleren van de boomveiligheid, ook wel VTA genoemd. VTA is een afkorting van Visual Tree Assessment, en letterlijk vertaald betekent dit visuele boomcontrole. Zo worden alle bomen langs de paden gecontroleerd zodat bezoekers veilig het bos in kunnen, zo ook op Elswout. Wanneer een boom dreigt om te vallen of er veel dood hout in de boom zit wordt voor de veiligheid van de bezoekers het dode hout of zelf de hele boom verwijderd. Voordat dit gebeurt controleert de boswachter ecologie elke boom. De boswachter bekijkt of er geen vleermuizen, vogels of andere bijzondere planten of dieren in of bij de boom zitten. Is dat wel het geval, dan wordt naar een andere oplossing gezocht. Wanneer nodig wordt er een vergunning aangevraagd voor de ingrepen. In november zijn er twee beuken in de laan bij het poortgebouw 'getopt'. De stam blijft staan voor vleermuizen, vogels en insecten. In februari gaat Staatsbosbeheer met behulp van een boomveiligheidscontroleur verder met de VTA.

Om de bezoekers van Elswout een veilig bezoek te bieden is er een nieuw lichtplan ontwikkeld. Binnen het lichtplan is er rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna. Denk daarbij aan vleermuizen die last kunnen hebben van het licht of het beschadigen van de bijzondere bomen en stinzenplanten. Staatsbosbeheer heeft gekozen voor duurzame verlichting die tegen een stootje kan en op gaat in het landschap. Op deze manier behoudt Elswout haar natuurlijke uitstraling. Het eerste deel tussen het poortgebouw en de orangerie is ondertussen gerealiseerd. Later volgt de laan richting de koetshuizen en het grote huis. Bij de aanleg van de nieuwe stroomkabels moest het pad rond de hertenbaan open. Hierbij is er voor gekozen om direct de paden rond de hertenbaan opnieuw te beleggen met schelpen.

De grachten, kanalen en vijvers op Elswout krijgen de komende jaren ook een opknapbeurt. Elk jaar worden op bepaalde plekken grote hoeveelheden blad uit het water gehaald zodat het water niet dichtslibt, maar dit is niet genoeg. De beschoeiing van de waterkanten is in slechte staat. Een beschoeiing is een houten constructie langs de waterkanten zodat deze niet afkalft. Op sommige plekken is de oude beschoeiing nog te zien in het water. In januari start Staatsbosbeheer met de beschoeiing aan de westkant van Elswout tussen de moshellingen en folly Kabuur. In de komende jaren zal Staatsbosbeheer de complete beschoeiing van Elswout vervangen. Bij de aanleg van de beschoeiing wordt er gewerkt met duurzaam, eerste klas FSC gekeurd hout.

De parkeerplaats aan de Duinlustweg is in een slechte staat en kan een opknapbeurt gebruiken

Aan de achterzijde van Elswout, aan de Duinlustweg liggen de Stallen van Goof. Voor vele een bekende plek waar vroeger een kleine kinderboerderij met vele gekke dieren gevestigd was. Deze stallen staan al geruime tijd leeg en worden gebruikt als opslag. Rondom de stallen en het oude woonhuis heeft Staatsbosbeheer in november het terrein gladgetrokken en opgeruimd. Er stonden ook veel essen die door de essentaksterfte dood of ziek waren. Omdat ze langs de weg stonden heeft Staatsbosbeheer in het kader van de boomveiligheid de bomen omgezaagd. Staatsbosbeheer bekijkt nog wat de toekomst is voor het terrein. Voorlopig blijft het tijdelijke opslag en lopen er schapen.

Achter Elswout ligt Buitenplaats Duinlust en Middenduin. De parkeerplaats aan de Duinlustweg is in een slechte staat en kan een opknapbeurt gebruiken. Deze winter zal de parkeerplaats voorzien worden van een nieuwe laag half verharding.

Het fietspad tussen het Ramplaankwartier en Duinvliet is voor vele een bekende route tussen Haarlem, Elswout en de rest van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Na jarenlang een te kort te hebben gehad aan financiering om het fietspad op te knappen, zal Staatsbosbeheer in januari beginnen met het aanleggen van een nieuw stuk fietspad. Bij het opnieuw aanleggen van het fietspad heeft Staatsbosbeheer nog wel de uitdaging om de oude beuken langs het pad niet te beschadigen. Hierom zal er worden gewerkt met een CO2 neutrale mix van fijn IJssel en Maas grind. Deze verharding is water en luchtdoorlatend en heeft een minimale druk op de wortels van de beuken. Met de aanleg van dit nieuwe stuk fietspad is er een begin gemaakt aan het opknappen van het Koepad.

Op deze manier maakt Staatsbosbeheer van Buitenplaats Elswout een culturele en gastvrije buitenplaats met ruimte voor cultuurzoekers en natuurgenieters. Voor wie meer wil weten over de ontwikkelingen op Elswout check de werk in uitvoering site van Staatsbosbeheer.