• Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen
  • Joost Verhagen

Veel bekijks bij eerste Haarlemse Klimaatmars

HAARLEM De klimaatmars van de Haarlemse afdeling van Extinction Rebellion heeft zaterdagochtend veel bekijks getrokken in de Haarlemse binnenstad. Zo'n tweehonderd demonstranten marcheerden vanuit de Haarlemmerhout naar het Prinsenhof om daar hun manifest aan te bieden aan burgemeester Jos Wienen en wethouder Robbert Berkhout. Onder hen waren onder andere leden van de Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, Actiepartij en het CDA. De stoet werd geleid door een groep kinderen in een opblaasbare boot, want als er niets verandert zullen zij de route door het Haarlemse centrum in de toekomst alleen nog per boot af kunnen leggen.

De Haarlemse klimaatmars begon om 10 uur 's ochtends rond de muziekkoepel in de Haarlemmerhout. Daar werden trommels uitgedeeld en kreeg een groepje actievoerders een korte les percussie. Vervolgens trok de groep richting de Grote Houtstraat, om vervolgens via de Koningsstraat naar het Prinsenhof te gaan. De organisatie wilde namelijk de kooplui op de Grote Markt niet dwars zitten. "We willen een gezellig, familievriendelijk protest organiseren wat wel de urgentie aangeeft'', vertelt woordvoerster Emma Dijkstra van Extinction Rebellion Haarlem. De protestmars verliep verder ook zonder incidenten. Omstreeks half 12 vertrokken de actievoerders weer van het plein achter het stadhuis.

De actiegroep Extinction Rebellion is een initiatief dat is ontstaan in Engeland, maar ook in veel Nederlandse steden actief is. Er is geen gecentraliseerde organisatie, maar wel een gezamenlijke boodschap opgesomd in drie kernpunten. Extinction Rebellion wil dat mensen goede voorlichting krijgen over klimaatverandering, de uitstaat van koolstofdioxide en overige broeikasgassen in 2025 volledig gestopt is en de oprichting van een burgerraad om over oplossingen voor klimaatverandering mee te denken. Het protest van zaterdag is de eerste klimaatmars die Extinction Rebellion in Haarlem organiseert. De initiatiefnemers schreven daarom een speciaal op Haarlem gericht manifest met eisen voor het stadsbestuur. Dit werd ook ondertekend door Fridays for Future Haarlem en de lokale afdeling van Milieudefensie.

"De organisatie voelt zich namelijk in Haarlem al behoorlijk gesteund door de politiek", zo laat Emma Dijkstra de krant weten. Maar toch wordt er in het klimaatmanifest gevraagd om extra maatregelen. De demonstranten willen dat eind dit jaar alle Haarlemmers beschikken over basiskennis met betrekking tot de klimaatcrisis. Ook willen ze dat de coalitie de belofte om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn na zal komen. "Wat voor Nederland laten we achter voor onze kinderen? Moeten ze straks zorg gaan dragen voor groepen klimaatvluchtelingen, of worden ze zelf klimaatvluchteling?'' vraagt een actievoerdster in haar speech op het Prinsenhof. De notie dat Haarlem bij een zeespiegelsteiging onder water kan komen te staan werd onlangs nog ondersteund in een open brief door schrijver Rutger Bregman. Hij stelde dat in 2100 steden als Den Haag en Haarlem zullen moeten worden opgegeven aan de zee als er niet snel iets verandert.

Jos Wienen verzekerde de aanwezige actievoerders dat de Haarlemse politiek volledig doordrongen is van de urgentie van het probleem, maar wees ook op de eigen verantwoordelijkheid van burgers om de uitstoot van broeikasgassen. Extinction Rebellion Haarlem heeft aangegeven in de toekomst meer protesten te willen organiseren.

Joost Verhagen