• Winnares Nalini met bos bloemen tussen de andere kandidaten.

    Sutiah van Netten

Nalini van Duin beste voorlezer

HAARLEM Read2Me! is de landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers van het voorgezet onderwijs, om het lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs te bevorderen. Woensdag 7 maart vond in de Doelenzaal van Bibliotheek Haarlem Centrum de schoolfinale plaats tussen vijf finalisten van verschillende scholen. Vier scholen uit Haarlem en één school uit Hillegom. Het werd een spannende strijd, waarbij de scholieren een fragment voorlazen uit een zelfgekozen boek. De Haarlemse auteur Maren Stoffels stelde de scholieren op hun gemak door haar relaxte manier van presenteren.

Sutiah van Netten

Read2Me! is op zoek naar de nieuwe voorleeskampioen van Nederland. Er doen dit jaar meer dan 1040 klassen mee van 165 middelbare scholen. Voor de finalisten stond er veel op het spel. De winnaar van de schoolfinale gaat namelijk door naar de provinciale ronde op donderdag 5 april in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De winnaar daarvan gaat door naar de landelijke finale op zaterdag 26 mei in het Podium Hoge Woerd in de Meern in Utrecht. Eerst moesten de finalisten tegen elkaar strijden voor een plek in de provinciale ronde. De deskundige jury bestond uit Jessy Korshuize van de jeugdboeken afdeling Boekhandel H. de Vries, Floor Banning, adviseur geletterdheid bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Ria Heemskerk, raadslid van de gemeente Hillegom.

Marijn Sommer van het Coornhert Lyceum beet de spits af en las voor uit het boek ‘Percy Jackson en de Bliksem dief’ van auteur Rick Riordan. Hij werd gevolgd door Amber van der Voort van het Fioretti College uit Hillegom. Amber las voor uit het boek ‘Honderd uur nacht’ van schrijfster Anna Woltz. Daarna las Asrin Kilinc van Lyceum Sancta Maria voor uit het spannende boek ‘Beest’ van schrijver Alley Kennen. Asrin maakte goed gebruik van zijn stem om de verschillende personages leven in te blazen.

Vervolgens las Nalini van Duin van het Mendelcollege uit het boek ‘Vermist’ van Gerard van Gemert. De scholiere deed dit met veel inlevingsvermogen. Tot slot was Thies Keizer van het Stedelijk Gymnasium aan de beurt. Hij las vol overgave voor uit het bloedstollende boek ‘Complot 365’ van Gabrielle Lord. Na het voorlezen nam de jury ruim de tijd om zich te beraadslagen.

Na de pauze stonden de finalisten in een rijtje op het podium. Een spannend moment, ook voor de achterban van de kandidaten die met velen naar de schoolfinale waren gekomen om hun favoriet aan te moedigen. De jury riep Nalini uit als winnares. Voor haar was dit een grote verrassing. ,,Ik had het niet verwacht, want het zijn allemaal goede kandidaten. Omdat ik erg zenuwachtig was heb ik het verhaal net zo lang geoefend tot dat ik het uit mijn hoofd kende. De provinciale ronde wordt nog spannender, dus ik ga weer flink oefenen met voorlezen.”

Waarom koos de jury unaniem voor Nalini? Juryvoorzitter Korshuize: ,,Nalini is het complete plaatje. Ze las het verhaal rustig, goed en beheerst voor. Tijdens het voorlezen merkten we dat ze het verhaal heel erg goed kende, daardoor kon ze de emoties van de personages uit het boek goed overbrengen. Ook maakte ze contact met het publiek. Het was niet alleen fijn om naar te luisteren, maar ook leuk om naar te kijken.”